Eerste indruk: TomTom app

Eerste indruk: TomTom app

17 augustus 2009 om 13:51
Laatste update: 29 april 2018 om 09:39

De app markeert een mijlpaal voor zowel TomTom als Apple en voor de mobiele telefoon als platform.

Nadat gisteren de iPhone app van TomTom opdook in de Nieuw-Zeelandse App Store van Apple was het aftellen naar de Nederlandse versie. Vanochtend was het zover. Vijf versies zijn er te koop: Benelux, West-Europa, VS/Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De Benelux-versie kost 70 euro, die voor West-Europa 100. Bram en Eva zijn gearriveerd op de iPhone.

De TomTom app markeert een mijlpaal voor zowel TomTom als Apple en voor de mobiele telefoon als platform. Voor de Nederlandse navigatiespecialist, die dit jaar het vijfjarig bestaan van zijn GO viert, is de app een logische extensie van zijn product naar een groeimarkt, die van de smartphones. Voor Apple staat de komst van de TomTom app symbool voor de volgende stap van zijn succesvolle App Store naar grotere 'volwassen' applicaties, het stadium van melige apps als iBeer en iFart voorbij. Games daargelaten bevestigt de TomTom app bovendien de definitieve doorbraak van mobiele applicaties.

TomTom heeft de markt voor navigatiesystemen zo'n beetje eigenhandig gecreëerd, maar de primeur met turn-by-turn navigatie op de iPhone was eind juni voor het Duitse Navigon. Internationaal waren echter alle ogen gericht op TomTom. De marktleider stelt niet teleur, de app werkt als een zonnetje.

Ik heb de Benelux app getest. Die is even duur als die van Navigon (de Europa versie van Navigon is tijdelijk twintig euro goedkoper dan die van TomTom). De apps werken alleen op iPhones met versie 3.0 van het iPhoneOS, versies die compatibel zijn met iPod Touch en 'oudere' iPhones staan gepland.

Het eerste wat opvalt is dat de vertrouwde interface van TomTom. Dat zal een pluspunt zijn voor TomTom in de strijd tegen Navigon, dat qua functionaliteit niet onderdoet voor TomTom, en ongetwijfeld de toekomstige concurrenten. Het navigatiemenu is wel aangepast voor de iPhone; in plaats van de horizontale schermen met iconen werk je hier met lijstjes (in zowel portrait als landscape modus). Mensen die zowel TomTom als de iPhone gewend zijn, zullen meteen uit de voeten kunnen. Mensen die dat niet zijn ook: de menu's zitten goed in elkaar en werken soepel. Hoogstens de routeopties, die via de kleine i rechtsonder in beeld zijn op te roepen, zijn wat verstopt.

Niet alle features die we van de TomTom kastjes kennen zitten in de app, maar de belangrijkste wel: de kaarten uiteraard, stemmen in diverse talen (ja, ook de Vlaamse zoetgevooisde Lucie is van de partij), IQ Routes, points of interest en flitslocaties. Exclusief voor de iPhone is de integratie met je adressenboek. Dat scheelt het intikken van adressen, al moet ik zeggen dat het typen in de iPhone app sneller en prettiger werkt dan op de TomTom kastjes zelf. Je kunt bovendien op routekaarten schuiven, in- en uitzoomen zoals we van de iPhone gewend zijn. Ook dat werkt beter dan op een TomTom GO. Tot slot kun je points of interest meteen bellen vanuit de app.

In de app zijn de Live diensten van TomTom, met onder andere HD Traffic, niet inbegrepen. Die toevoeging ligt voor de hand aangezien je met de iPhone al een telefoon bij je hebt. Volgens woordvoerder Scott Johnston lag de nadruk nu in eerste instantie op de 'core navigation stuff' en zal TomTom zijn Live diensten voor toekomstige versie van de apps zeker overwegen. Ook Navigon biedt op dit moment geen live informatie.

Waar we ook nog op moeten wachten is de speciale car kit die TomTom voor iPhones heeft gemaakt. Johnston laat weten dat die release nog steeds staat gepland voor 'de zomer', maar kan nog niet zeggen wanneer dat precies is en hoeveel de kit gaat kosten. In de kit zit naast een oplader ook een GPS-versterker. Die versterker is er voor de zogeheten 'urban canyons' met veel hoge gebouwen. De GPS-ontvanger in de iPhone is voldoende voor een goede ontvangst in veruit de meeste gevallen. Een eerste proefrit met een iPhone 3GS bevestigt dat. Op een iets tragere iPhone 3G kan de app soms een fractie achterlopen heb ik vernomen.

Het grootste nadeel van de TomTom app komt voort uit de beperking van de iPhone software, namelijk dat er niet twee applicaties tegelijkertijd actief kunnen zijn. Als de Tom Tom app actief is en je wordt gebeld, dan gaat de app op pauze en pas weer verder als het gesprek voorbij is. Als je zelf wilt bellen, dan moet je de TomTom app verlaten en na het gesprek terug in de TomTom app opnieuw de route invoeren. De enige uitzondering hierop is de iPod app op de iPhone. Je kunt wel muziek luisteren en tegelijkertijd de TomTom app draaien. Als Lucie aanwijzingen heeft, dan gaat de muziek even op stil.

Dan is er nog het vraagstuk van updates voor de app. TomTom voert regelmatig correcties uit op zijn kaarten. Zullen iPhone-gebruikers die gratis kunnen downloaden of moet daar voor opnieuw betaald worden? Scott Johnston van TomTom kan daar helaas nog geen uitsluitsel over geven: 'We bekijken op dit moment nog wat ons beleid gaat zijn.' Let wel: voor nieuwe kaarten betaal je nu ook opnieuw.

Een vraag die Bright via Twitter werd gesteld, is of het navigeren in het buitenland met de TomTom app ook roamingkosten met zich meeneemt. Dat antwoord is al wel te geven: nee. De TomTom app maakt alleen verbinding met gps, alle benodigde data zit al in de app zelf. Er zijn in binnen- en buitenland vooralsnog geen datakosten.

Tot slot dan de hamvraag: is de app een vervanger voor een TomTom GO? Voor de gemiddelde TomTom-gebruiker wel. De app biedt gebruiksvriendelijke navigatie en daar hebben de meeste gebruikers voldoende aan. Het scheelt je bovendien weer een apparaat om mee te zeulen en je telefoon heb je als primo gizmo sowieso wel bij je. De app is bovendien goedkoper: de goedkoopste GO met kaarten voor de Benelux kost momenteel 159 euro, de app 69. De mensen die hebben gewacht op een goed navigatiesysteem om te switchen naar de iPhone, ik ken er een paar, kunnen dat nu gerust doen.

De heavy users, verslingerd aan TomToms Live-diensten, wachten beter nog even tot de apps ook die diensten ondersteunen. Meerpersoonshuishoudens met één GO staan echter voor een dilemma, want de TomTom app op de iPhone laat zich lastig delen.

Lees meer over:

Deel via