Eerste indruk Fairphone 2: 'eerlijk' blijft prijzig
De FairPhone 2 is modulair: je kunt zelf onderdelen vervangen. En duurzaam: gemaakt van zo veel mogelijk 'eerlijke' materialen. Maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor.
De meeste Nederlanders doen gemiddeld zo'n twee jaar met hun smartphone. Daar is een reden voor: na twee jaar loopt het abonnement af en mag je verlengen en een nieuw toestel uitkiezen. Volgens de Nederlandse startup FairPhone zijn we dan niet echt duurzaam bezig. Het doel: een telefoon ontwikkelen die gemakkelijk zo'n drie tot vijf jaar mee gaat. En als er iets kapot gaat, kun je het onderdeel zelf vervangen.
Simpel los te schroeven
De FairPhone 2 is voor een groot gedeelte modulair. Dit betekent dat je de onderdelen los kunt schroeven en op een simpele manier kunt vervangen. Laat je de smartphone vallen en breekt het scherm? Dan koppel je het scherm los van de hardware en vervang je het onderdeel door een nieuw scherm (à 85 euro). Dit geldt voor allerlei onderdelen, van de accu en camera tot de microfoon en usb-poort. Dit zijn volgens FairPhone ook de onderdelen die het snelst kapot gaan.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="35051b30-2802-41e2-8173-cb1430d92471"></drupal-entity>
Op de onderdelen wordt aangegeven waar je ze los moet schroeven. Elk verwisselbaar hardware-onderdeeltje heeft een plastic omhulsel, waardoor je 'm op de juiste plek in de smartphone plaatst. In de toekomst moet het mogelijk worden om sommige onderdelen te vervangen door een betere variant, zoals een camera met meer megapixels. Hierdoor zou de smartphone langer meegaan dan andere toestellen.
Los en stevig
Het ontwerp van de FairPhone 2 is een beetje log. Dat komt grotendeels door het rubberen omhulsel, die ook als hoesje dient. Door het omhulsel is de smartphone, die over een 5 inch-scherm beschikt, veel groter dan hij eigenlijk hoeft te zijn. Het voordeel van het rubberen hoesje is dat je het toestel zonder al te veel problemen een keer kan laten vallen. De hoesjes zijn tevens in verschillende kleuren te koop, waaronder een gave transparante versie die de hardware laat zien.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="69411092-34de-4b7b-a5b0-1f2dc3200fa2"></drupal-entity>
Het 5 inch-scherm is voorzien van een full-hd-resolutie en oogt prima, hoewel de kleuren niet echt van het scherm spatten. Dat komt vooral omdat het contrast een beetje vlak is en de kleuren een blauwe waas hebben, waardoor ze wat 'koeler' overkomen. De rest van de hardware bestaat uit een ietwat verouderde Snapdragon 801-chip, 2GB aan werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Een handigheidje van de FairPhone 2 is ondersteuning voor twee simkaarten, die je tegelijkertijd kunt gebruiken om te bellen en sms'en.
De software draait ondanks de ietwat verouderde hardware best vlot. Dat komt grotendeels omdat FairPhone een kale versie van Android gebruikt. De versie, Android Lollipop, is wel op enkele punten door FairPhone aangepast. Zo waarschuwt de smartphone welke apps toegang tot informatie willen en wat dit precies voor jouw privacy betekent. Daarnaast toont het vergrendelscherm het aantal minuten dat je de smartphone niet hebt gebruikt, wat inzicht geeft in jouw telefoongebruik.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="42aa9d2f-507e-4a3a-9a65-b1a6ac8c2768"></drupal-entity>
Twee andere hardware-onderdelen, de accu en camera, presteren wat minder. Allereerst de 8 megapixel-camera aan de achterkant, die bij normaal gebruik gewoonweg ondermaatse kiekjes aflevert. Foto's zien er regelmatig een beetje korrelig uit en in donkere omgevingen presteert de camera vrij slecht.
Het tweede onderdeel, de accu, heeft een capaciteit van 2420 mAh. Dat is net te weinig om goed de dag door te komen. Vaak moest de smartphone rond 21.00 echt aan de lader. Het voordeel van de FairPhone 2 is dat je gemakkelijk een extra accu koopt en deze in het toestel stopt zodra het nodig is.
Fairtrade
De hardware van de FairPhone 2 is zo eerlijk mogelijk. Dat betekent dat de Nederlandse start-up zo veel mogelijk grondstoffen - gemiddeld zo'n veertig mineralen - uit conflictvrije mijnen probeert te halen. Een conflictmijn is een mijn die door rebellen wordt beheerd en waar mensen onder dwang werken. Bij een conflictvrije mijn werken mensen vrijwillig en krijgen ze betaald, waardoor de werknemers hun gezinnen kunnen onderhouden.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="cac2e57b-01cd-4566-a7aa-cee17ceabe47"></drupal-entity>
Voor één van die mineralen heeft FairPhone een Fairtrade-licentie ontvangen. Het goud op de printplaat van de smartphone komt uit een Fairtrade-mijn in Peru. "Je denkt bij Fairtrade vaak aan koffie en bananen, maar ook mineralen kunnen aan onze standaarden voldoen", zegt Max Havelaar-woordvoerder Fabeel Butt. De mijnbouworganisaties die zich aansluiten bij Fairtrade, moeten aan strikte voorwaarden voldoen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu.
De smartphone van FairPhone is niet helemaal 'fair', want van een groot aantal onderdelen is niet bekend waar de grondstoffen vandaan komen. Toch is de FairPhone vooralsnog de enige smartphone op de markt die gemaakt is van zo veel mogelijk eerlijke materialen. Ook hoopt FairPhone met zijn telefoon een signaal aan andere fabrikanten af te geven, zodat zij ook vaker van eerlijke grondstoffen gebruik gaan maken.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="dbf59091-918f-4254-bf0b-4ed114e5344b"></drupal-entity>
Prijskaartje
Eerlijke producten zijn vaak wat duurder. Dat zie je onder andere bij scharrelkip, biologische avocado's en Fairtrade-pindakaas, maar sinds de FairPhone ook bij smartphones. De FairPhone 2 kost 530 euro en hoewel dat niet per se heel duur is (een normaal toptoestel kost vaak rond de 700 euro), is de prijs-kwaliteitverhouding door de verouderde en suboptimale hardware niet in orde.
Maar maakt dat bij de FairPhone 2 eigenlijk wel uit? De kopers gaan dit toestel om twee redenen kopen: vanwege het eerlijke karakter en de modulariteit. Het idee dat je een zo eerlijk mogelijke smartphone gebruikt waar je zelf de onderdelen van kunt vervangen, is voor velen al snel 530 euro waard. Koop er een doorzichtig hoesje bij voor een unieke look en je FairPhone 2 is bij elke borrel het gesprek van de dag.