Top 5: de tofste nieuwe gadgets van 2018

Top 5: de tofste nieuwe gadgets van 2018
11 januari 2018 om 13:37
Update: 26 april 2018 om 14:35

Onze favorieten uit de stroom nieuwe apparaten die deze week tijdens de CES zijn gepresenteerd.

Lees ook: de mooiste nieuwe tv's van 2018

Samsung The Wall

Tijdens CES in Las Vegas troeven bedrijven elkaar af met gigantische tv's en absurde resoluties. Maar 'The Wall' van Samsung is niet zomaar het volgende stukje spierballentaal. We zien de toekomst van de Samsung-tv en die gaat een andere kant op dan oled. Concurrent LG heeft zich volledig toegelegd op oled-tv's en maakt ook schermen voor Panasonic en Sony. Samsung besloot oled in 2014 juist helemaal te laten vallen.

The Wall is dan ook zeker geen oled: de tv gebruikt microled. Die technologie deelt wel wat kenmerken met oled en bestaat ook uit miljoenen pixels die zowel kleuren als licht uitstoten: backlight is niet nodig. Om zwart te kunnen weergeven worden pixels individueel uitgezet, waardoor zwart ook echt zwart is en een veel hoger contrast mogelijk is.

Groot verschil tussen oled en microled is dat oled organisch materiaal gebruikt. Dat is relatief duur, huidige oled-schermen zijn gevoelig voor het inbranden van statisch beeld en hebben een beperkte levensduur. Microled belooft alle voordelen van oled, zonder die nadelen. Volgens Samsung kan The Wall probleemloos een grote, statische afbeelding tonen.


Bovendien is het scherm modulair: The Wall bestaat uit allemaal kleine randloze paneeltjes van zo'n 10 bij 10 centimeter, die samen één groot scherm maken. Daardoor kunnen klanten straks een scherm samenstellen op precies het formaat en zelfs de verhouding die zij willen. Zelf liet Samsung een scherm van 146 inch zien, volgens het bedrijf zo'n beetje het grootste scherm dat in een normale huiskamer past.

Hoewel The Wall overkwam als concept, is Samsung van plan meer over de tv te vertellen tijdens een evenement in maart. Mocht de tv nog dit jaar verschijnen, verwacht dan een hoge prijs.

LG 4K-projector

Voor een groot beeld heb je niet per se een grote tv nodig. Projectoren voor thuis worden ook nog steeds flink doorontwikkeld. De nieuwe 4K-beamer van LG is erg interessant. De strak ontworpen projector oogt als een uitgerekte zwarte koelbox, met een handvat en een klepje waaronder de lens zit verborgen.

De projector kan een beeld van maximaal 150 inch maken, met een helderheid tot 2.500 lumen. Daarmee is de 4K-beamer ook meteen de felste LG-beamer tot nu toe, en ongeveer net zo fel als andere 4K-beamers. Ook ondersteunt de projector HDR10, al werkt HDR bij beamers niet zo goed als op tv's. Bij beamers is een hoog contrast moeilijker, omdat je om een witte ondergrond projecteert waardoor diepe zwartwaarden moeilijk zijn.


De projector kan op de grond worden geplaatst of worden bevestigd aan de muur of het plafond. Wanneer de 4K-beamer van LG op de markt komt en voor welke prijs, is nog niet duidelijk. Modellen met vergelijkbare prestaties kosten al snel zo'n 2.000 euro. Ook erg tof: de nieuwe designtafel van Sony, die stiekem een beamer is.

DJI Osmo Mobile 2

Goede beeldstabilisatie maakt van een amateuristisch mobiel filmpje een hoogstaande video. Er gaat nog steeds niks boven een grotere, externe stabilisator. Dronemaker DJI maakt ook uitstekende gimbals en de nieuwste is nog een stuk goedkoper ook. De DJI Osmo Mobile 2 is een handvat waar je je telefoon in kan klikken. Een gemotoriseerde gyroscoop zorgt ervoor dat dat camera stabiel blijft, zelfs al beweeg je nog zo wild. Telefoons passen in deze nieuwe Osmo Mobile zowel staand als liggend.


Naast soepele video's kan je met de Osmo ook heel makkelijk stabiele timelapses maken, terwijl je je shot horizontaal of verticaal laat bewegen. De Osmo Mobile 2 is lichter dan zijn voorganger, heeft 15 in plaats van 5 uur batterijduur en kan ook je telefoon opladen. Ook is hij een stuk goedkoper: 130 dollar, waar de vorige nog 300 dollar kostte.  

Vingersensor in het scherm

Lange tijd gingen er geruchten over een vingerafdrukscanner die in het scherm van telefoons gebouwd kon worden. Apple zou er aan werken, Samsung zou er mee komen; het Chinese Vivo was tijdens CES de eerste die een werkend exemplaar toonde.


Het is precies wat je verwacht: een vingerafdrukscanner maar dan niet in een knop onder het scherm of achterop de telefoon, maar onder het scherm. Dat werkt logisch: als je je vingerafdruk moet verifiëren, komt er een plaatje op het scherm. Druk daar je vinger op, en klaar is kees.

Apple mag zijn geld dan op gezichtsherkenning zetten, maar met deze stap vooruit is de vingerafdrukscanner zeker nog niet afgeschreven.

HTC Vive Pro

De HTC Vive Pro verbetert de VR-bril op alle vlakken: scherm heeft met een 78 procent hogere resolutie. De originele Vive had 2160 x 1200 pixels, de Pro heeft er 2880 x 1600. Dat zorgt voor 1400 x 1600 pixels per oog, goed voor een dichtheid van 615 pixels per inch, 37 procent hoger dan bij het vorige model. 

De bril is nu ook geschikt voor volledig draadloos gebruik, met de nieuwe Vive Wireless Adapter. Die is ook met de huidige Vive te gebruiken en maakt dat je zonder de hinder van kabels vrij door de ruimte kan bewegen. De nieuwe sensoren op de Vive Pro brengen je omgeving in kaart, zodat je nergens tegenaan botst.


Ook heeft de Vive Pro een ingebouwde koptelefoon, verbeterde hoofdband en is hij lichter. Bekijk hier de andere nieuwe VR-brillen die tijdens de CES zijn aangekondigd.

Bonus: Razer Project Linda

Razer heeft een werkend concept gemaakt van de laptop die wordt aangedreven door een smartphone. En waarom ook niet: smartphones zijn ondertussen al net zo snel als menig laptop. Project Linda werkt simpel maar elegant. De laptop is niets meer dan een dom omhulsel met een scherm, toetsenbord en batterijen.


De telefoon plaats je waar normaal het trackpad zit. Het touchscreen van de telefoon is vervolgens de muis, en de chips van het toestel zorgen voor de rekenkracht. Zo heb je de voordelen van zowel een laptop als een smartphone, en heb je bij het vernieuwen van je telefoon ook meteen een snellere laptop. Of dat lucratief is voor makers van zowel laptops als telefoons is de vraag, maar voor consumenten is het absoluut een aantrekkelijk vooruitzicht.

5 beste nieuwe game-gadgets van 2018

Volg Bright

Niks missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.

Meer over

Deel dit artikel