Gadgets en tech waar we in 2018 naar uitkijken

Gadgets en tech waar we in 2018 naar uitkijken
5 januari 2018 om 17:17
Update: 26 april 2018 om 14:35

Nieuwe smartphones, slimme speakers en elektrische auto's. Naar deze apparaten en diensten kijken we dit jaar uit.

Lees ook: Dit verwachten we van techbeurs CES 2018

Samsung Galaxy S9

Er is al aardig wat uitgelekt over het nieuwe toptoestel van Samsung. De Galaxy S9 zou in twee versies verschijnen: een normaal 5,8 inch model en een grotere 6,2 inch Plus-versie, beiden met super amoled-scherm een qhd-resolutie. De normale versie zou een enkele 12 megapixel camera krijgen, het Plus-model een dubbele variant. De vingerafdrukscanner zou dit keer niet naast maar onder de camera aan de achterkant zitten, wat op de tast vinden vast makkelijker maakt en je lens vrij houdt van vette vegen. Eerdere geruchten spraken over een vingerafdrukscanner geïntegreerd in het scherm, maar die technologie lijkt er nog steeds niet klaar voor. Qua design lijkt de S9 vrij dicht bij de Galaxy S8 te blijven, maar dat was met zijn grote, bijna randloze scherm al een beauty.

Opvolger iPhone X

Met de iPhone X heeft Apple naar eigen zeggen 'de toekomst van de smartphone' gepresenteerd. We zijn benieuwd wat de volgende stap in die toekomst is. We verwachten een verbeterde TrueDepth-camera, die gebruikers nog sneller kan scannen. Maar ook het scherm van de iPhone X kan nog verder verbeterd worden. Zo heeft de iPad Pro een zogenoemd ProMotion-scherm, dat de interface weergeeft met 120 beeldjes per seconde: de iPhone X doet het met 60. De versnelling maakt dat de interface een stuk sneller lijkt te reageren op je aanrakingen.

Dit jaar zouden ook de andere twee iPhones in Apple's aanbod het design van de iPhone X overnemen. Bekende analist Ming-Chi Kuo zei al te verwachten dat alledrie de nieuwe iPhones dit jaar de thuisknop achterwege laten. Hij verwacht een iPhone X Plus met een 6,5 inch scherm en daarnaast een goedkoper model met 6,1 inch lcd-scherm, waar de andere twee modellen oled gebruiken. Alledrie de nieuwe modellen krijgen volgens Kuo een vrijwel randloos scherm met bovenin de inmiddels bekende 'notch'.

iPhone SE 2

De iPhone was jarenlang dé smartphone die je makkelijk met één hand kon gebruiken. Dat veranderde toen Apple met de iPhone 6 definitief het grotere scherm omarmde, maar gelukkig verscheen later de iPhone SE. Een handzaam 4 inch scherm en toch de prestaties en camera's van de toen net nieuwe iPhone 6S. Geruchten wijzen erop dat Apple dit jaar weer zo'n handzaam maar snel toestel wil uitbrengen. Met welk design, welke hardware wanneer en voor welke prijs blijft nog even afwachten.

Samsung Galaxy X

Apple kwam voor het eerst niet met twee maar drie nieuwe toptoestellen, en dan kan grote concurrent Samsung eigenlijk niet achterblijven. En dus gaan de geruchten over een Galaxy X nu al een tijdje de ronde. Het toestel zou mogelijk een opvouwbaar scherm krijgen, en ook daadwerkelijk dubbelgevouwen kunnen worden. Een Samsung-topman hintte vorig jaar al naar een opvouwbaar Note-toestel dat eind 2018 uit zou komen, dus Samsung zou dit jaar weleens flink kunnen verrassen met een totaal nieuw soort telefoon.

Android-toestellen ​OnePlus, LG en Huawei

Samsung is dan wel de grootste maker van Android-telefoons, we verwachten ook boeiende nieuwe toestellen van andere merken. Het Chinese OnePlus timmert hard aan de weg. De OnePlus 5T was volgens ons de beste Android-telefoon van 2017. In maart zou de opvolger al verschijnen: de OnePlus 6. Dat toestel zou een vingerafdruksensor in het touchscreen hebben. 


Huawei komt na de lijnen P8, P9 en P10 niet met de P11, maar springt gelijk naar de P20, P20 Plus en P20 Pro. Onlangs lekte vermeende schetsen van de toestellen uit, en daarbij vielen twee dingen op: hele dunne schermranden en een drievoudige camera aan de achterzijde. Voor die camera met drie lenzen werkt Huawei naar verwachting weer samen met Leica, en we zijn vooral benieuwd naar het zoomvermogen van die opstelling. De P20 Pro krijgt volgens de schetsen een iPhone X-achtige 'notch' bovenaan het scherm.

LG presenteert zijn nieuwste vlaggenschip naar verwachting tijdens Mobile World Congress in februari. Dat geen LG G7 te worden, maar een nieuw V-model. De G-serie van LG had de laatste jaren namelijk minder succes dan de V-serie. We hopen vooral dat het nieuwe V-toestel de minpunten van de V30 kan wegpoetsen.

Ook komt Sony waarschijnlijk met een snellere versie van zijn toptoestel, de Xperia XZ Pro. Verwacht wordt een 4K-scherm, een Snapdragon 845 met 6 GB ram, vernieuwde camera's en een design met dunnere randen boven en onder.

Apple HomePod

De eerste slimme speaker van Apple verschijnt met enige vertraging begin dit jaar. HomePod is het antwoord op speakers als Google Home en Amazon Echo. De speaker van Apple zet vooral in op geluidskwaliteit, en heeft een ronde opstelling van zeven tweeters, en een vier inch subwoofer. De HomePod gebruikt een Apple A8-chip, en past het geluid aan op de ruimte waar 'ie in staat. Met zes microfoons kan Siri de gebruiker overal in de ruimte horen, en specifieke muziekvragen beantwoorden zoals 'wie is de gitarist?'. Ook werkt HomePod met Apple-diensten zoals iMessage en is het een HomeKit-hub voor je smart home. Verschijnt in eerste instantie alleen in de VS, UK en Australië voor 349 dollar.


Samsungs slimme speaker

Zo'n beetje elk groot techbedrijf heeft een eigen slimme speaker uitgebracht of aangekondigd, en dan kan Samsung niet achterblijven. De slimme speaker van Samsung wordt in de eerste helft van dit jaar verwacht en draait waarschijnlijk op Samsungs eigen spraakassistent Bixby. De speaker zou net als de HomePod van Apple vooral de nadruk leggen op geluidskwaliteit, en goed kunnen samenwerken met andere apparaten en diensten van Samsung. Ook wordt het apparaat waarschijnlijk een smart home-hub, en zou het qua formaat tussen de Amazon Echo-speaker en de HomePod in komen. De prijs zou zo rond de 200 dollar komen.


iMac Pro / nieuwe Mac Pro

De iMac Pro is met afstand de snelste Mac die Apple ooit heeft uitgebracht. De modellen met 8 en 10 core-chip waren op de valreep nog in 2017 verkrijgbaar, de iMac Pro met 14 of 18 cores is vanaf dit jaar verkrijgbaar. Eindelijk weer een Mac die echt op pro's is gericht en laat zien dat Apple die kleine maar belangrijke groep gebruikers niet is vergeten. Duur is de iMac Pro wel: voor het topmodel betaal je 15.508 euro, al is hij er vanaf 5.499 euro. Niet eens gierend duur: vergelijkbare pc's kosten ongeveer evenveel en dan heb je het uitstekende 27 inch 5K scherm nog niet meegerekend. Later dit jaar komt Apple ook nog met een totaal nieuwe Mac Pro, die nog sneller belooft te worden en vooral beter te upgraden zal zijn.

Draadloze VR-bril Oculus Go

Dit is ook het jaar dat Oculus voor het eerst draadloos gaat. Oculus heeft gezorgd voor de wederopstanding van virtual reality, maar tot nu toe zat je met de Rift wel aan een pc vast. De Oculus Go komt tussen de Rift en brillen als de Gear VR in te zitten. Eigen hardware, toegespitste apps, games en video's en een betaalbare prijs van 200 dollar.


Samsung microled TV's

Samsung miste de boot met oled, en moet met lede ogen zien hoe aartsrivaal LG bijna alle oled-panelen voor tv's ontwikkelt. Maar Samsung kijkt alweer verder, naar microled. Die techniek lijkt erg op oled: ook microleds geven zelf licht en hebben daarom geen backlight nodig. Dat zorgt voor dunnere panelen en vooral voor een betere kleurweergave, en contrast; fijn voor HDR. In tegenstelling tot oled gebruikt microled geen organisch materiaal, en dat komt weer ten goede aan de levensduur en gevaar op inbranden. Ook is microled in potentie helderder, wat HDR indrukwekkender zou maken. Volgens geruchten zou Samsung deze maand tijdens techbeurs CES al zijn eerste microled-tv presenteren.

Windows 10-laptops met ARM-chips

Microsoft kondigde in december nieuwe Windows-laptops met ARM-chips aan. Zulke chips zitten al jaren in je smartphone en bieden een aantal voordelen ten opzichte van de Intel-chips die nu nog in menig Windows-laptop zitten. Zo kunnen ze altijd stand-by blijven staan, zodat de laptops niet in slaapstand hoeven en data continu up to date houden. Bovendien is de batterijduur enorm: Microsoft belooft tot wel 22 uur. De eerste modellen van Asus, HP en Lenovo verschijnen dit voorjaar.


Google Assistant in het Nederlands

Google Assistant is samen met Amazon Alexa de meest veelbelovende spraakassistent. Maar beiden werken ze nog niet in het Nederlands en dat is vooral bij Assistant jammer: hij zit immers ingebouwd in veel recente Android-toestellen. Assistant is erg krachtig en intelligent, kan ingaan op vervolgvragen of zaken die op het scherm van je toestel staan. Handig in hands-free situaties op de fiets of in de auto, maar ook om je smart home te bedienen, series naar Chromecast te laten streamen of foto's te zoeken. We weten in ieder geval zeker dat Assistant Nederlands gaat spreken, wanneer weten we nog niet precies.


Apple Pay in Nederland

Terwijl Android-bezitters in Nederland alweer sinds 2015 contactloos kunnen betalen met hun smartphone, zijn iPhone-gebruikers nog steeds veroordeeld tot de bankpas. En dat terwijl Apple Pay alweer ruim drie jaar geleden werd geïntroduceerd. Bovendien heeft Nederland na Estland de minste contante betalingen in de EU, en doen Nederlanders veel pin-betalingen. Wij zouden dus een logisch land zijn om Apple Pay uit te rollen, en we hopen dat we dit jaar eindelijk met onze iPhone of Apple Watch kunnen afrekenen.

Tesla Model 3, Jaguar I-Pace, Audi e-tron

De Tesla Model 3 is al sinds 2016 te bestellen, maar door flinke productieproblemen loopt Tesla achter met de leveringen. En dus verheugen wij ons ook dit jaar weer op de Model 3 in het echt. We zouden graag zelf in de meest betaalbare Tesla tot nu toe rijden. In onderstaande video zie je de eerste indruk van de Model 3 van een Amerikaanse website.

Tesla mag dan de bekendste maker van elektrische auto's zijn, de rest van de autowereld zit beslist niet stil. Zo toonde Jaguar in 2016 een conceptversie van zijn eerste volledig elektrische productieauto, en die I-Pace rijdt vanaf de zomer ook daadwerkelijk op de weg. Een auto die eruit ziet als een hatchback maar door het ontbreken van een motor de binnenruimte van een SUV biedt. Het interieur is des Jaguars prachtig ontworpen en het uiterlijk oogt dankzij de vele luchtinlaten en strenge koplampen futuristisch, maar is dankzij de bekende grille toch echt Jaguar. De I-Pace heeft 400 pk, een bereik van zo'n 500 kilometer en gaat binnen vier seconden van 0 naar 100. De prijs is ook Jaguar: begint bij zo'n 82.000 euro.

Ook Audi komt dit jaar met zijn eerste volledig elektrische model, de e-tron Quattro. Ook zo'n half-hatchback half-SUV, maar uiterlijk onmiskenbaar Audi. De e-tron ziet een beetje uit als een Q7, maar is fluisterstil. Heeft een vermogen van 435 pk met een boost naar 504 pk, een actieradius van zo'n 500 kilometer en hij springt in 4,6 seconden van 0 naar 100. De prijs is nog onbekend, wel weten we dat Audi ook voor volgend jaar weer een spannend elektrisch model klaar heeft staan: de futuristisch ogende e-tron Sportback.

De nieuwste gadgets op CES 2018

Bright doet komende week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.

Meer over

Deel dit artikel