Fluoriserende verf kan microplastic in de oceaan zichtbaar maken
Plastic in zeeën en oceanen vormt een groot probleem, maar veel stukken plastic zijn te klein om te vinden. Verf biedt mogelijk uitkomst.
Onderzoekers van de Universiteit van Warwick in het Verenigd Koninkrijk hebben een oplossing bedacht om zelfs de kleinste stukjes te identificeren. Met fluoriserende verf kan dit soort microplastic, dat vaak niet groter is dan een mensenhaar, worden gevonden.
De verf bindt zich aan plastic deeltjes en maakt ze zichtbaar onder een fluorescentiemicroscoop. De deeltjes lichten dankzij de verf op en worden zichtbaar. Deze techniek maakt het voor wetenschappers makkelijker om microplastic te herkennen tussen andere natuurlijke materialen in zee.
Om de nieuwe methode te testen, werd een proef genomen van zeewater en strand aan de kust bij Plymouth. De onderzoekers kwamen veel meer microplastics tegen (kleiner dan een millimeter) dan aanvankelijk werd gedacht en dan eerder werd gemeten met andere technieken. Met name polypropeen zou veel in de zee voorkomen. Dit is een plastic dat veel voorkomt in verpakkingen.
Er wordt geschat dat op dit moment slechts 1 procent van al het plastic in oceanen en zeeën is gevonden. Mogelijk bestaat het resterende deel uit heel kleine deeltjes die lastiger vindbaar zijn. Om de oceanen schoon te maken, is het wel nodig om te weten hoe het plastic eruit ziet. Onduidelijk is nog wel hoe deze methode op grote schaal kan worden toegepast.
Lees ook:
Ocean Cleanup wil helft plastic in Stille Oceaan opruimen in 5 jaar