Amazon-patent: drone-stations op treinen, trucks en boten

Amazon-patent: drone-stations op treinen, trucks en boten
7 augustus 2017 om 09:06
Laatste update: 26 april 2018 om 18:43

Amazon zou schepen, vrachtwagens en treinen willen inzetten als mobiele landingsplaatsen voor drones.

Allerlei grote bezorgdiensten en techpartijen experimenteren volop met drone-bezorging. Amazon heeft nu een patent ingediend waarin het beschrijft hoe allerlei voer- en vaartuigen als mobiele drone-stations in te zetten zijn. Bij de reizende drone-stations kunnen drones reparaties ondergaan en een nieuwe accu krijgen, of ze kunnen dienen als mobiel distributiecentrum, waar drones pakketjes voor bezorging kunnen ophalen.

Het Amazon-patent beschrijft een vrachtcontainer met een geautomatiseerd luik in het dak. Drones vliegen naar binnen en landen op een geautomatiseerd platform. De containers kunnen op boten, treinen of vrachtwagens geplaatst worden. Een vrachtwagen kan met een dergelijke container naar een gestrande drone rijden en met een robotarm de drone oppikken. In de container wordt de drone vervolgens gerepareerd of van een verse accu voorzien.

Een eventuele tweede container zou goederen bevatten die de drone vervolgens weer kan afleveren. Amazon zou de goederen afstemmen op geanticipeerde vraag voor producten om zo de aflevertijden te verkorten.

Slim inspelen op veranderende vraag

Dat Amazon met deze ideeën stoeit, betekent nog niet dat ze werkelijkheid worden. Grote bedrijven dienen jaarlijks soms wel duizenden patenten in. Het laat echter wel zien dat Amazon de bezorging van goederen nog meer wil stroomlijnen met behulp van technologie. Het bedrijf wil nog beter kunnen anticiperen op de constant veranderende vraag naar specifieke producten. Als drones daadwerkelijk gaan bezorgen, wil het niet afhankelijk zijn van vaste drone-faciliteiten, maar met mobiele landingsplaatsen veel flexibeler kunnen zijn.

Overigens is Amazon niet de enige die over mobiele drone-stations nadenkt. UPS heeft ook al plannen om rechtstreeks vanuit bestelbussen drones te lanceren.

Lees meer over:

Deel via