Beveiligde e-maildienst ProtonMail komt met gratis vpn-dienst
Na e-mails wil ProtonMail ook je internetverkeer gaan beveiligen.
De Zwitserse nonprofit werkt aan een vpn-dienst die je ook gratis kunt gebruiken, zegt oprichter Andy Yen tegen RTL Z. ProtonMail is een beveiligde e-maildienst die je e-mails met end-to-end-encryptie beveiligt, en wordt door miljoenen mensen gebruikt.
Toen Yen een jaar geleden zocht naar een goede vpn-dienst om zijn internetverkeer te versleutelen en beveiligen, kon hij geen goede vinden. Daarom startte hij zijn eigen vpn: ProtonVPN.
De vpn-dienst moet in de lente van dit jaar voor iedereen worden gelanceerd. En net als ProtonMail wordt ook ProtonVPN gratis te gebruiken.
Secure Core
ProtonVPN beschikt al over een app voor Windows, aan apps voor OS X, Linux, Android en iOS wordt nog gewerkt. Ook op deze besturingssystemen is de software al te gebruiken, omdat ProtonVPN is gebaseerd de opensourcesoftware OpenVPN. Daar zijn al veel apps voor beschikbaar, waaronder Viscosity.
Je kunt bij ProtonVPN onder andere verbinden met servers in Nederland, Duitsland, Japan en de VS. De vpn-verbinding is snel en het duurt ook niet lang om te verbinden, waarmee ProtonVPN een goede eerste indruk geeft.
Ook is er de zogeheten Secure Core-functie, waarmee je internetverbinding door verschillende vpn-servers wordt gestuurd. Op die manier is het lastiger te achterhalen wie er achter een vpn-verbinding schuil gaat. De browser Tor, waarmee je relatief anoniem kan surfen, werkt op eenzelfde manier.
Gratis variant
Er komt een gratis instapversie van ProtonVPN. Of er dan een datalimiet geldt, kan Yen nog niet zeggen, maar zo'n limiet lijkt wel aannemelijk. Zo biedt de gratis variant van ProtonMail maar 500MB opslagruimte. Als je meer wil, kun je een abonnement op de dienst nemen.
Naast eigen apps en meer vpn-servers gaat het team achter ProtonVPN zich de komende tijd richten op het omzeilen van vpn-blokkades. In onder andere China worden vpn-diensten geblokkeerd. Met een vpn-dienst kan een Chinese internetgebruiker namelijk de censuur van de overheid ontwijken.
Nooit winst
Met de vpn-dienst wordt ProtonMail voor het eerst een leverancier van beveiligde internetdiensten.
"Dat was ook altijd het plan", legt Yen uit. "Het internet dat we kennen is veel meer dan alleen e-mail. Om daadwerkelijk beveiliging en privacy aan mensen aan te bieden, moeten we veel meer dan alleen een beveiligde emaildienst hebben."
Winst hoeft ProtonMail niet te maken: de organisatie is opgericht als een nonprofit. "We zullen elk jaar een klein verlies lijden. Want wanneer we meer inkomsten hebben investeren we het meteen in het verbeteren van onze diensten", zegt Yen.
"Daarom draait ProtonMail nooit winst, maar hebben we wel genoeg om onze kosten te dekken en onze projecten voor de lange termijn gezond te houden."