94-jarige uitvinder Li-ion-accu komt met nieuwe batterijdoorbraak
John Goodenough, één van de grondleggers voor de lithium-ion-accu, is betrokken bij een doorbraak voor solid-state-batterijen.
Solid-state-batterijen, waarbij de verbinding tussen de twee polen niet vloeibaar is, zijn een stuk veiliger dan traditionele li-ion-accu's. Bovendien is de energiedichtheid groter. Ideaal om te gebruiken in smartphones dus: de accu gaat immers een stuk langer mee en vliegt niet in brand. Het enige probleem is dat grootschalige productie van solid-state-batterijen tegen een aanvaardbare prijs vooralsnog niet lukt.
De 94-jarige John Goodenough heeft nu in samenwerking met Maria Helena Braga een paper geschreven over een ontdekking die veel van de huidige productieproblemen kan oplossen. De twee hebben solid-state-batterijen gemaakt "met elektrolyt van glas dat het gebruik van een aardalkalimetalen anode mogelijk maakt".
Dat zou massaproductie een stuk goedkoper moeten maken, schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Energy & Environmental Science. "Het elektrolyt van glas maakt het mogelijk om lithium te vervangen door goedkope sodium", aldus Braga. "Sodium wordt uit zeewater gehaald en is ruim voorradig."
Volgens Goodenough en Braga lukt het met hun prototypes om de energiedichtheid ten minste drie keer te vergroten. De accu's werken bij temperaturen tussen de -20 en +60 graden Celsius.