Met deze slimme sticker vind je sneller je fiets terug
Een sticker met NFC-chip van vijf Groningse studenten maakt het makkelijker om je fiets terug te vinden.
De vijf Groningse studenten hebben een nfc-sticker voor fietsen ontwikkeld: WheelReveal. Bij de studenten zit de sticker al acht weken op hun fiets en ondanks alle hoosbuien doet hij het nog steeds. De ronde sticker met een diameter van enkele centimeters is voorzien van een nfc-chip. Houd je Android-smartphone bij de sticker en de app van WheelReveal wordt automatisch geopend en de locatie opgeslagen. Als je in de avond je fiets zoekt, start je de app op en druk je op de opgeslagen locatie. Vervolgens wordt Google Maps opgestart en zie je waar de fiets staat.
Eén van de studenten is Chris van Veen (20), hij heeft de app gebouwd en studeert biologie naast zijn minor. "In de app kun je aangeven hoe nauwkeurig de locatie moet zijn. Als je de nauwkeurigheid op vijf meter zet, moet je ongeveer tien seconden wachten voordat de locatie is bepaald." Het is dus aan te raden om direct je smartphone tegen de sticker te houden en terwijl de locatie wordt gezocht je fiets op slot te zetten.
Een nauwkeurigheid van vijf meter is volgens Van Veen ook voldoende: "Je vergeet vaak in welk rek of welk gedeelte van de stalling je je fiets hebt geplaatst. Binnen een gebied van vijf meter vind je je fiets snel genoeg terug."
'Sticker meest gebruiksvriendelijk'
Van Veen had samen met zijn groepje het idee om een gps-systeem voor een fiets te bouwen. "Maar dan maak je gebruik van actieve systemen met een accu", zegt de student. "We willen ook geen actieve tracking, we willen alleen de locatie van de gestalde fiets opslaan. Vandaar dat we voor een nfc-sticker kozen." Daarnaast kost een actief gps-systeem meer dan de gemiddelde studentenfiets.
Het is ook mogelijk om een (gratis) app te gebruiken om je huidige locatie op te slaan. Toch is dat volgens Van Veen minder gebruiksvriendelijk: "Door de nfc-sticker wordt onze app automatisch opgestart en de locatie opgeslagen. Je hoeft daardoor minder knoppen in te drukken. Ook kun je de sticker van een eigen ontwerp voorzien, zoals het logo van je bedrijf."
De nfc-sticker is alleen te gebruiken met Android-smartphones met een nfc-chip. De iPhone heeft ook een nfc-chip, maar het gebruik daarvan wordt door Apple gelimiteerd waardoor de telefoon niet werkt met de sticker.
Inzetten voor marketingacties
Inmiddels is de studentengroep in gesprek met Heineken om de nfc-stickers als marketingactie in te zetten. De samenwerking lijkt Heineken op het lijf geschreven: met een paar biertjes achter je kiezen is het vaker wat lastiger om je fiets weer terug te vinden. Heineken zegt daarentegen dat het geen 'serieuze gesprekken' met de studenten voert.
De studenten overwegen nog of ze de nfc-sticker ook aan consumenten gaan verkopen. Eind januari zijn ze klaar met de minor en hakken ze de knoop door. Van Veen: "Het zou mooi zijn als we ook nog een leuk bedrag aan dit studieproject overhouden."