Eerste indruk: Homey, hub voor je slimme huis

Eerste indruk: Homey, hub voor je slimme huis
3 december 2016 om 11:33
Laatste update: 27 april 2018 om 01:26

Homey is een Nederlandse hub voor je smart home. Hij knoopt veel apparaten aan elkaar en laat je die met spraak besturen.

Veel mensen die bij mij over de vloer komen zijn onder de indruk van de Evohome-thermostaat, de Hue-verlichting en de Devolo-sensoren. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de integratie tussen de meest elementaire systemen nog steeds niet echt soepel werkt. Zo heb ik op de slaapkamer een aanwezigheidssensor die ik graag 's nachts de opdracht wil geven om een Hue-lamp sterk gedimd te laten branden en tussen 7 en 11 normaal te laten branden. Het is me nog niet gelukt. Dus brandt de lamp nu bij aanwezigheid altijd gedimd.

De Logitech Harmony Hub in combinatie met de Pop Home-knoppen van hetzelfde merk brengen al wel redelijk robuuste (maar simpele functionaliteit). Als ik op mijn studio aankom en twee keer klik, dan wordt de verwarming op 19 graden gezet, gaan de lampen aan en schakelt de versterker aan voor een muziekje. Maar veel apparaten zijn niet of slechts beperkt te koppelen. 

Ook simpele apparaten slimmer maken

Op papier is Homey van Athom de grote verlosser. Een apparaat met praktisch elke standaard onder de kap: RF, ZigBee, Z-Wave, Bluetooth, Wifi, Infrarood en meer. Met zelfs al ruimte voor nieuwe standaarden. Het mooiste vind ik dat niet heel erg slimme apparaten toch geïntegreerd kunnen worden. Heb je een goedkope draadloze deurbel van Alecto, dan kun je de Homey het signaal laten opvangen en op basis daarvan een pushbericht naar je telefoon sturen of de lampen laten knipperen. Plotseling heb je een hele luxe deurbel. Zo kun je allerlei op zichzelf staande apparaten samen een stuk slimmer maken. Want wat betekent het als ik mijn Luxaflex Powerview-gordijnen dichtdoe. Waarschijnlijk wil ik dan ook de lampen aan. Kan geregeld.  

Als dit, dan dat

Verfrissend genoeg probeert de bolvormige-alle-talen-sprekende unit niet te veel te doen. Je kunt hem via spraak bedienen door "Hé homey" te roepen (awkward!) en er is een app die je via de telefoon hetzelfde laat doen. Maar de mooiste functionaliteit zit in de software. Je kunt via een "Als dit, dan dat" constructie van alles aan elkaar verbinden. David was daar ook erg enthousiast over in zijn Uitpakparty van de Homey. 

Omdat het een open platform is, wordt er voor ontzettend veel apparaten functionaliteit mogelijk gemaakt. Zo kan ik een oproep op mijn vaste telefoonlijn als trigger instellen. Je kunt datum en tijd gebruiken, de app op je telefoon inzetten, variabelen aanmaken, veranderingen in de temperatuur meten en ook de draadloze sensoren van Fibaro inzetten. Athom was zo aardig om een doos vol producten mee te sturen die werken met het apparaat. Van een gordijnrails tot een deurbel. Van een slimme lamp tot een draadloze waterbreuksensor. Je hoofd gaat duizelen van de schema's die je kunt maken.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="9ef22bd3-24c3-4908-bcac-080a1ac6822e"></drupal-entity>

Homey is zo alomvattend dat je echt een avondje moet gaan zitten om een overzicht voor je huis te maken. Wat wil je besturen? Wat zijn aanleidingen om dat te doen? Wat zijn de uitzonderingen? Wie (zoals onze hoofdredacteur Erwin) zijn huis helemaal opnieuw gaat inrichten kan strategisch kiezen voor de meest robuuste, meest samenwerkingsvriendelijke oplossingen en de Homey de hub voor al die apparaten laten zijn. De mogelijkheden om zonder duizenden euro's uit te geven toch hele leuke functionaliteit toe te voegen zal menig nerd aanspreken.

Er loopt wel eens iets vast

Persoonlijk vind ik de Homey een aanrader, maar stel ik aanschaf (hij kost 299 euro) nog even uit. Een aantal voor mij cruciale apparaten praten niet met de Homey (Jung RF-schakelaars bijvoorbeeld). En omdat het een jong open source project is, wil er ook nog wel eens iets vastlopen. Als het licht niet meer aan wil, omdat je te lui was een schakelaar in te drukken en dus iets slims met sensoren hebt bedacht, is dat tenenkrommend. Dat ligt deels aan de Homey en deels aan de robuustheid van andere smarthome-producten. 

Maar voor wie niet vies is van een beetje digitaal knutselen en om kan gaan met af en toe een missertje is de Homey een poort naar eindeloze mogelijkheden met de slimme apparaten in je huis. 

Kijk hieronder ook de Uitpakparty over Homey:

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via