30.000 Euro boete voor Skype vanwege niet-delen gesprek

30.000 Euro boete voor Skype vanwege niet-delen gesprek
27 oktober 2016 om 12:16
Laatste update: 27 april 2018 om 02:28

Een Belgische rechter heeft Skype een boete opgelegd omdat het bedrijf onvoldoende informatie zou hebben verstrekt over de gesprekken tussen twee gebruikers.

Volgens de rechtbank van Mechelen, die Skype een boete oplegde van 30.000 euro, had Skype meer medewerking moeten verlenen aan de politie. Hoewel het belbedrijf in 2012 wel e-mailadressen, IP-adressen en de geschiedenis van de gebruikers verstrekte, was dat volgens de autoriteiten onvoldoende: zij wilden ook informatie over de inhoud van de gesprekken. Volgens de recherche namen de Armeense verdachten in hun onderzoek namelijk telkens hun toevlucht tot Skype als ze bepaalde zaken wilden bespreken.

Volgens Skype was het verstrekken van die informatie echter technisch onmogelijk. Ook wierp het bedrijf tijdens de rechtszaak tegen dat er rekening moet worden gehouden met de privacy van de gebruikers en met het feit dat Skype helemaal geen kantoor heeft in België.

De rechtbank in Mechelen was niet onder de indruk van het verweer van Skype. Als verstrekker van een telecommunicatiedienst die in België actief is, moet Skype volgens de telecomwet gewoon gehoor geven aan verzoeken van de Belgische autoriteiten, meent de rechtbank.

Belachelijk en wereldvreemd

Die redenering kan vergaande gevolgen hebben voor tal van andere internationale bel- en chatdiensten, zoals WhatsApp. ICT-jurist Matthias Dobbelaere spreekt daarom tegenover dagblad De Morgen van 'een belachelijk vonnis dat niet alleen wereldvreemd is maar ook in strijd met de Europese wetgeving'.

Volgens hem vroeg de politie om informatie die Skype helemaal niet kan verstrekken. "Als Skype elk livegesprek zou moeten loggen, zou het servers moeten bijbouwen zo groot als Vlaanderen." Dobbelaere wijst erop dat ook traditionele telecomaanbieders, zoals Proximus, niet standaard alle gesprekken opslaan. "Skype heeft gedaan wat het moest doen, wat het kon doen."

Lees meer over:

Deel via