Eerste indruk Sony Xperia X Compact: alles met één hand

Eerste indruk Sony Xperia X Compact: alles met één hand

23 oktober 2016 om 20:29
Laatste update: 27 april 2018 om 02:28

Sony's Xperia X Compact is met één hand te bedienen. Dat lijkt logisch, maar met het gros van de high-end smartphones kan dat niet meer.

Sony's Compact-toestellen vallen op in een markt die wordt gedomineerd door telefoons met een scherm van 5 inch of groter. Android-fabrikanten denken dat consumenten vooral grote telefoons willen, terwijl het succes van onder andere de iPhone SE laat zien dat er wel degelijk vraag is naar kleine krachtige toestellen.

Dat succes boekt Sony met zijn Compact-smartphones nog niet. Het is misschien de reden dat het Japanse bedrijf de prijs van zijn nieuwste Compact-toestel met 150 euro heeft verlaagd naar 449 euro, om zo de verkoop te stuwen.

Design

De telefoondivisie van Sony heeft het namelijk al jaren zwaar. De verkopen vallen tegen en het bedrijf heeft de slag om de budgettelefoon gemist, waar onder andere Huawei en Alcatel door floreren. Dan blijft er één segment over: de high-end-markt, waar Sony concurrentie heeft van Samsung, Apple en sinds kort ook Google met Pixel.

Gelukkig is de Xperia X Compact anders dan het gros van de telefoons. Dat komt door drie dingen. Allereerst zijn formaat: met een 4,6 inch-scherm is het een kleine telefoon die prima in één hand past. Het tweede punt is de hardware: die is net zo krachtig als de gemiddelde high-end-telefoon van dit moment. En het derde punt is de plastic behuizing, die rechtstreeks lijkt te zijn afgekeken van de Lumia-telefoons van Microsoft.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="4112cdf4-969a-4668-9038-e77f29da2507"></drupal-entity>

Het Lumia-achtige design komt vooral door de dikte van de Xperia X Compact. Met 9,5 millimeter is het toestel een stuk dikker dan de iPhone 7 (7,1 mm) en Galaxy S7 (7,9 mm). De plastic behuizing voelt alleen wel wat goedkoper aan. In plaats van een matte afwerking zoals bij de Lumia-telefoons kiest Sony voor een glimmende plastic afwerking. En een glimmende behuizing ziet er bij geen enkele telefoon fraai uit.

Toch scherp genoeg

De voorkant bestaat uit een 4,6 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Dit wordt ook wel een hd-resolutie genoemd. Dat klinkt misschien weinig omdat de meeste telefoons een full-hd-resolutie hebben, maar met een kleiner 4,6 inch-scherm is deze resolutie voldoende om scherpe beelden op te leveren.

Aan de zijkant zit de powerknop die tevens als vingerafdrukscanner fungeert. Zet je vinger erop en de telefoon wordt ontgrendeld. Dat werkt door de smalle vorm van de scanner niet altijd even accuraat, maar het is ook niet zo erg dat het storend is. Er is ook een aparte cameraknop om snel foto's te schieten.

Onnodige apps

De hardware van de Xperia X Compact is grotendeels vergelijkbaar met andere high-end-smartphones. De Snapdragon 650-chip van Qualcomm is samen met de 3GB aan werkgeheugen krachtig genoeg om zware apps en games te draaien. Ook de 32GB opslagruimte is fijn, dat zelfs nog kan worden uitgebreid met een micro-sd-kaartje.

Het is dan ook niet de hardware waar we kritisch over zijn, dat is de software. Sony plaatst standaard een laag over Android om de software een eigen design te geven. Die is stijlvol en zakelijk, maar lang niet altijd voldoende geoptimaliseerd. Je merkt hier en daar dat het besturingssysteem hapert, terwijl je dat voor zo'n prijs liever niet ziet.

Naast die haperingen is ook de zogeheten bloatware vervelend. Dit zijn apps die standaard op het toestel staan geïnstalleerd als een extraatje voor de gebruiker, maar die je eigenlijk helemaal niet wilt. Denk aan de apps Amazon Shopping of AVG Antivirus. In de meeste gevallen kun je de app weer verwijderen, maar het is een vervelende en onnodige bezigheid.

Camera en accu: goed

De 23-megapixelcamera van de Xperia X Compact presteert erg goed. Door de toevoeging van laserautofocus, waarmee er met een laser wordt scherpgesteld, schiet je sneller scherpe plaatjes. De snelheid van laserautofocus komt met name van pas bij bewegende objecten, omdat er minder tijd zit tussen het scherpstellen en schieten van een foto. Dat levert minder wazige afbeeldingen op.

Net als de camera maakt ook de accuduur indruk. Dat is vaker het geval bij kleinere telefoons: de kleinere schermen en lagere resoluties zorgen voor een veel minder stroomverbruik. De accu van 2700 mAh biedt dan ook genoeg energie om de dag mee door te komen. Rond negen uur 's avonds stond er na flink gebruik vaak nog 20 procent op het scherm.

Geen keuze

Als je een high-end-smartphone in een klein formaat zoekt, dan is de Xperia X Compact een logische keuze. De hardware, accuduur en camera zijn dik in orde en de plastic Lumia-achtige behuizing heeft iets schattigs. Niet iedereen zal het plastic design even mooi vinden, maar de telefoon is daardoor wel lekker licht en stevig.

Toch betekent dit niet dat de Xperia X Compact ook een goede keuze is. De iPhone SE met 64GB is maar 50 euro duurder en wordt langer ondersteund dan Android-toestellen. Mocht je een voorkeur hebben voor Android, dan kun je beter kiezen voor een wat groter toestel. Denk aan de OnePlus 3 van 399 euro. Dan moet je hem alleen wel met twee handen vasthouden.

En als je écht geen iPhone of een grotere smartphone wilt, dan blijft de Xperia X Compact over.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk

Lees meer over:

Deel via