Kankerpatiënt krijgt 3d-geprinte kaak
Een Amerikaanse tongkankerpatiënt heeft een 3d-geprinte kaak gekregen. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de gangbare protheses.
Shirley Anderson had een nieuwe kaak nodig nadat hij zijn eigen kaak was kwijtgeraakt door de bestraling. Omdat aan normale kaakprotheses de nodige nadelen kleven, besloten onderzoekers van Indiana University voor hem een 3d-geprint alternatief te ontwikkelen, meldt Engadget. De 3d-geprinte kaak is een stuk lichter dan de gangbare protheses. Dat maakt het mogelijk om de vervangende kaak langer te dragen. Nu moeten patiënten hun kaak doorgaans na een paar uur al weer wegleggen.
De door Indiana University ontworpen kaak ziet er ook een stuk natuurlijker uit. Dat stelt Shirley Anderson in staat om de kaak in gezelschap te dragen zonder dat iedereen naar zijn hoofd zit te staren. Dankzij de 3d-printing was het mogelijk de kaaklijnen er normaler uit te laten zien. Ook gezichtsporieën zijn nu mogelijk.
Ook voor andere patiënten zet Indiana University de 3d-technologie inmiddels in. Zo heeft iemand die bij een bedrijfsongeval een oor verloor, binnen zes weken een natuurlijk uitziende prothese gekregen. In Nederland maakt het bedrijf Xilloc medische 3d-implantaten.