'Robots maken basisinkomen noodzakelijk'
Als de werkgelegenheid afneemt door de robotisering en AI, dan zou dat met de invoering van een basisinkomen het beste zijn op te lossen.
Robots komen onze banen afpakken. Zelfs president Obama waarschuwde er onlangs voor. In een economisch rapport (pdf) van het Witte Huis staat dat werknemers die minder dan 20 dollar per uur verdienen, een zeer groot risico lopen dat hun werk uiteindelijk door een machine zal worden overgenomen. 83 Procent van de banen waarmee je nu minder 20 dollar per uur verdient, zou verdwijnen. Wie tussen de 20 en 40 dollar verdient, loopt ook nog een flink risico: 31 procent van die banen zal worden weggeautomatiseerd. Pas boven de 40 dollar per uur ben je veilig. Dan is de kans nog maar 4 procent dat een machine je werk op een kwade dag zal overnemen.
Waar gaat dat geld naartoe?
Mochten de voorspellingen van het Witte Huis uitkomen, dan doemen er allerlei nieuwe vragen op, schrijft Scott Santens op Medium.com. “Als een machine hetzelfde werk kan doen als een mens, kun je die mens dan nog dwingen dat werk te blijven doen op straffe van armoede? Moeten we inkomen blijven koppelen aan werk, zelfs als tal van mensen helemaal geen werk meer kunnen krijgen? Als machines ons steeds meer werk uit handen nemen en daarvoor niet worden betaald, waar gaat dat geld dan naartoe?”
Het antwoord heeft Santens ook al. Net als Rutger Bregman van De Correspondent en tal van andere denkers voor hem, denkt Santens dat een basisinkomen de meeste problemen kan ondervangen. Maak naar iedereen – ongeacht of hij (m/v) nu een baan heeft of niet – elke maand genoeg geld over om van te leven.
Bureaucratie
Bijkomend voordeel: je kunt in één keer de hele bureaucratie afschaffen die nu nog onderzoekt of je wel echt werkeloos bent en of je niet stiekem samenwoont. Bovendien wordt dankzij het basisinkomen een stuk makkelijker om te gaan ondernemen. Omdat iedereen zich verzekerd weet van een vast maandelijks inkomen, wordt het minder riskant om nu eens je dromen na te jagen en dat idee dat je al jaren had ten uitvoer te brengen.