Startup verbiedt seks in het trappenhuis
Sommige startups hebben een nogal aparte bedrijfscultuur. Maar dat is niet de enige reden waarom tech-investeerders zich zorgen beginnen te maken.
De waarderingen voor tech-startups zijn de laatste jaren door het dak gegaan. Zonder ooit een cent winst te maken, werden bedrijven als Uber, Airbnb en Pinterest tientallen miljarden waard. Met dank aan centrale banken die grote hoeveelheden geld in de economie pompen en historisch lage rentes rekenen – al dat geld moet toch érgens heen, en waarom dan niet naar veelbelovende startups?
En net zoals eind jaren 90, toen we ook torenhoge waarderingen zagen voor internetbedrijven die niet altijd even duidelijke businessmodellen hadden, leidt al dat over de plinten klotsende geld ook nu weer af en toe tot irrationele excessen.
Sigaretten
Neem Zenefits, een human-resources startup die nog niet zo heel lang geleden 4,5 miljard dollar waard was. Vorige maand moest de CEO opstappen nadat er vragen waren gerezen over het naleven van de regeltjes en de bedrijfscultuur bij Zenefits.
Over dat laatste: de nieuwe CEO besloot alcohol op kantoor subiet te verbieden. Medewerkers plaatsten namelijk wel erg veel foto’s op Instagram van deals die werden gevierd met sterke drank. Dat drankgebruik was vermoedelijk ook debet aan een vechtpartijtje tussen de oprichter en een van de grote sales-sterren van het bedrijf in een restaurant in San Francisco.
Daar bleef het niet bij. The Wall Street Journal legde vorige week de hand op een interne e-mail waaruit blijkt dat medewerkers van Zenefits regelmatig seks hadden op het werk. “De beheerders van ons gebouw hebben ons laten weten dat het trappenhuis ongepast wordt gebruikt… In het trappenhuis zijn sigaretten, plastic bekers met bier en verscheidene gebruikte condooms gevonden.”
Donkere wolken
Het zijn verhalen die het bedrijf geen goed zullen doen – niet bij klanten en niet bij investeerders. Zenefits is niet de enige startup waarboven de donkere wolken zich lijken samen te pakken. De laatste maanden lijkt het enthousiasme voor tech-bedrijven in Silicon Valley wat af te nemen.
Is er niet te veel geld gegaan naar bedrijven die die torenhoge waarderingen helemaal niet kunnen waarmaken, vraagt menigeen zich inmiddels af. De aandelenprijzen van beursgenoteerde internetbedrijven, zoals Amazon en Netflix, dalen opeens behoorlijk. Investeerders schroeven de bedragen die ze in startups steken flink terug. Net zoals de tekenbonussen voor nieuwe werknemers.