©World Labs

Met deze AI-functie maak je met één plaatje een 3D-omgeving

Deze AI-tool tovert een afbeelding om tot een complete 3D-omgeving

Vandaag om 20:56

Een enkele afbeelding is voor deze AI-startup genoeg om daar een bijna complete 3D-scène van te maken. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan een miljard dollar aan financiering opgehaald en verwacht volgend jaar al een product te lanceren.

De game-industrie lijkt nu aan de beurt te zijn, vlak nadat Hollywood is opgeschud door AI-videotools zoals OpenAI's Sora. De startup World Labs belooft van een enkele afbeelding een volledige 3D-omgeving te creëren. De nieuwe technologie, die valt binnen de AI-categorie 'world models', toont hoe een eenvoudige AI-afbeelding van bijvoorbeeld een dorpje met een waterput wordt omgezet in een 3D-omgeving.

Het wordt echt interessant wanneer de technologie schaalbaar genoeg wordt om virtueel rond te wandelen in real-time gegenereerde werelden. Ook dat ligt in het verschiet, zegt oprichter Fei-Fei Li.

Hoe werkt het?

Op de website van World Labs zijn demo’s te bekijken waarin de technologie wordt gedemonstreerd. Met de pijltjestoetsen van je toetsenbord kun je navigeren door virtuele ruimtes. Daarnaast zijn er schuifknoppen waarmee effecten toegepast kunnen worden op de bestaande 3D-modellen. Ga je te ver, dan verschijnt een waarschuwing dat je "out of bounds" bent, oftewel buiten het toegankelijke gebied.

Bij het naderen van objecten verandert het perspectief, en het voelt even alsof je in een normaal 3D-model bent. Maar deze omgevingen zijn niet expliciet als 3D gecreëerd; ze zijn door de AI-engine geïnterpreteerd op basis van slechts een statische afbeelding.

Nieuw leven inblazen

Altijd al willen rondwandelen in de mysterieuze wereld van Van Gogh? Met deze technologie is dat dus mogelijk. Het biedt dan ook een unieke kans om oude foto’s, kunstwerken of andere beelden nieuw leven in te blazen door ze te transformeren tot virtuele ruimtes.

Hoewel de demo’s voorlopig beperkt zijn en vaak moeten gokken wat er achter een muur schuilgaat, geeft het een fascinerende blik op de mogelijkheden. Je kunt bovendien een prompt invoeren om een virtuele omgeving te creëren en als deze naar wens is, kan hij eenvoudig worden omgezet in een 3D-model.

Niet alleen games

Hoewel de techniek zich in eerste instantie vooral leent voor gameontwikkeling, kan deze ook een revolutie betekenen voor filmmakers en animatoren. Met een simpele schets kunnen zij al een 3D-omgeving genereren. Hoewel de resultaten in het begin grof kunnen zijn, is het vaak een kwestie van finetunen: ruwe randen gladstrijken, handmatig of automatisch. Omdat films uit vaste beeldsequenties bestaan, hoef je dit proces maar één keer goed te doen, in tegenstelling tot games die dynamischer zijn.

En de metaverse?

Meta-CEO Mark Zuckerberg zal ongetwijfeld minder goed hebben geslapen na het zien van de demo’s van World Labs. Zijn bedrijf heeft miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Metaverse, maar deze technologie is een ander niveau. Hoewel Meta in staat is afbeeldingen te genereren met AI, is het creëren van zulke geavanceerde 3D-omgevingen een grotere uitdaging. Onlangs gaf Zuckerberg een select gezelschap wel een sneak preview van Meta’s nieuwe AR-bril, de Orion, om te laten zien waaraan ze de afgelopen jaren hebben gewerkt.

Overname op de loer?

Een overname van World Labs door een bedrijf als Meta ligt voor de hand, maar toch kan dat problematisch zijn. Facebook, nu Meta, heeft in het verleden al eens bedrijven als Instagram en WhatsApp overgenomen, wat tot zorgen over machtsconcentratie leidde. De Federal Trade Commission zal dit nauwlettend in de gaten houden om te voorkomen dat bedrijven zoals Meta nog dominanter worden. Hoe World Labs zich de komende jaren ontwikkelt en positioneert, zonder te worden weggeconcurreerd door software van grote techbedrijven, is interessant om te volgen.

Volgend jaar al product

World Labs heeft grote namen achter zich, waaronder Andreessen Horowitz, Ashton Kutcher, Intel Capital, AMD Ventures en voormalig Google-CEO Eric Schmidt. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Het bedrijf hoopt zijn eerste product volgend jaar te lanceren en mikt op game-ontwikkelaars en filmstudio’s als klanten. Dit zou indirect ook positief kunnen uitpakken voor Apple, dat nog moeite heeft zijn mixed reality-bril Vision Pro aan de man te krijgen. Meer 3D-content kan meer interesse in VR en AR opleveren.

Lees meer nieuws over AI en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.