TU Delft-studenten hebben ontwerp voor Hyperloop-capsule af

TU Delft-studenten hebben ontwerp voor Hyperloop-capsule af
14 november 2015 om 19:04
Laatste update: 27 april 2018 om 19:28

Delftse studenten hebben een capsule voor het razendsnelle transportsysteem Hyperloop van Elon Musk ontworpen.

De TU Delft doet mee aan een prijsvraag om reizigers razendsnel in een vacuümbuis van A naar B te vervoeren via de Hyperloop. Dit transportsysteem, dat in 2013 is voorgesteld door Tesla-baas Elon Musk, moet het mogelijk maken om in een half uur van San Francisco naar Los Angeles te gaan. Dat kost met de auto nu ruim zes uur.

Musk bedacht een razendsnelle capsule die reizigers met behulp van luchtdruk naar een andere bestemming moet 'lanceren'. Wegens tijdgebrek stapte Musk in 2013 al uit het project, maar het ambitieuze plan bestaat nog steeds en is springlevend. Inmiddels is er een wedstrijd uitgeschreven om met het beste design voor een Hyperloop-capsule te komen.

Daar doet de TU Delft, samen met 360 andere teams, ook aan mee. Vrijdag was de deadline. Op 25 november horen ze of ze door zijn naar de volgende ronde. Het Nederlandse team heeft goede hoop, omdat het ontwerp niet volgens de oorspronkelijke opdracht op luchtdruk werkt, maar op magnetische straling.

Zwevend door de lucht

De capsule zweeft in een elektrodynamisch veld doordat er zowel in het wagentje, als in de baan magneten worden geplaatst, legt Tim Houter van Delft Hyperloop uit aan RTL Z. "Als de capsule op een bepaalde snelheid komt, gaat hij automatisch zweven. Er is nog wel wat lucht aanwezig in de baan waar hij in zweeft, dus heeft ons ontwerp een lange staart. Daardoor blijft de luchtweerstand beperkt en wordt het dus nog efficiënter om door die buis te reizen."

Duizend kilometer per uur klinkt hartstikke snel, maar volgens de student kan een mens dat prima aan, mits de snelheid opgebouwd wordt.

In Californië start binnenkort de bouw van een testbaan voor de Hyperloop van 6 kilometer. De bouw neemt ongeveer tweeënhalf jaar in beslag.

Lees meer over:

Deel via