Jeugdsentiment: Winamp stopt ermee
Eind dit jaar trekt AOL de stekker uit Winamp, de mp3-player die we eind jaren negentig allemaal gebruikten.
Op 20 december valt het doek voor de website van Winamp. Vanaf die datum stopt AOL ook met updates en het leveren van support. Het zal niet langer mogelijk zijn om de player te downloaden. Dat betekent dat er na vijftien jaar een eind komt aan de software die ooit iedereen gebruikte om muziek af te spelen.
Het nieuws zorgt voor de nodige nostalgie. Onwillekeurig gaan je gedachten terug naar de skins die je kon installeren om Winamp geheel naar eigen smaak vorm te geven. Je kon er destijds zelfs één krijgen van onze eigen Corrie.
Winamp was bovendien software die precies deed wat je ervan wilde. Je gooide je mp3-collectie in de playlist, je drukte op shuffle en je had een soort Spotify avant la lettre.
Dat verklaart overigens meteen waarom de software nu ophoudt te bestaan: de concurrentie van streaming muziekdiensten en standaard meegeleverde spelers (zoals de Windows Media Player en iTunes) heeft Winamp de das om gedaan.
Dat en slecht management van AOL. Rob Lord, die ooit bij Winamp-uitvinder Nullsoft verantwoordelijk was voor de player, klaagde er vorig jaar nog over in een interview met Ars Technica. De player had de strijd met iTunes volgens hem best kunnen winnen, als AOL er na de overname van Winamp niet zo’n potje van had gemaakt.
Nu is er nauwelijks meer iemand te vinden die Winamp nog gebruikt. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. "Ik heb heel veel muziekbestanden die ik op een erg persoonlijke wijze heb gearchiveerd. iTunes kan daar niet mee omgaan, Winamp wel", schrijft bijvoorbeeld Justin Peters op Slate.