Uitlegparty: Messenger apps

Uitlegparty: Messenger apps

17 augustus 2011 om 11:56
Laatste update: 28 april 2018 om 16:38

Na het succes van Blackberry Messenger en Whatsapp komen de messenger-apps van Facebook, Apple en Google. 

Blackberry's berichtendienst Blackberry Messenger (BBM) is eenvoudig van opzet: je stuurt tekstberichtjes of foto's naar de ander via mobiel internet. De ontvanger krijgt automatisch een notificatie in de vorm van een melding op het scherm, een geluidje of een knipperend lampje. Binnen mum van tijd is BBM voor Blackberry-bezitters een handiger en goedkoper alternatief voor sms geworden. Het voelt als mobiel chatten, maar dan zonder dat je direct hoeft te reageren. En er is meer tekstruimte dan bij sms.

BBM, in de volksmond 'pingen', speelt een belangrijke rol in de groei van de populariteit van Blackberry in Nederland. Vorig jaar was een Blackberry-toestel, de Bold 9700, zelfs het meest verkochte toestel in Nederland. Jongeren gingen voor de deals met goedkoop mobiel internet, waardoor Messenger voor hen sms vervangt, mits vrienden ook op BBM zitten. BBM heeft wereldwijd al meer dan 30 miljoen gebruikers.


Blackberry Messener 6 biedt ook Foursquare-integratie

De BBM-berichten gaan, net als bij al het mobiele internetverkeer, via de servers van Blackberry-fabrikant Research in Motion in Canada. Daardoor kan er soms wat vertraging optreden, al is dat nauwelijks te merken. Gebruikers kunnen behalve tekstberichten (die ook vrij lang kunnen zijn) ook foto's, filmpjes, audiofiles, bestanden, locaties en een grote hoeveelheid emoticons naar elkaar sturen, ook naar meerdere personen tegelijk. Er is live te zien of berichten zijn ontvangen en gelezen.

Gebruikers kunnen een eigen statusmelding en profielfoto instellen. Nieuwe contactpersonen toevoegen gaat via een e-mailadres of een speciaalnummer of zelfs via QR-streepjescodes. BBM 6 biedt ook integratie met andere apps, waaronder Foursquare voor het inchecken op locaties.


Whatsapp: in gebruik bij 2 miljoen Nederlanders

Whatsapp populair
De meeste functies van BBM zijn gekopieerd door concurrerende messenger-apps. De populairste op andere mobiele platformen is momenteel Whatsapp, dat echter ook voor de Blackberry beschikbaar is. Whatsapp werkt daarnaast op iPhone, Android en Nokia's Symbian. Whatsapp gebruikt ook push-notificaties voor tonen van nieuwe berichten en kan dus net zo fungeren als sms.

Whatsapp staat al maanden bovenaan de lijst van meest gedownloade apps in de App Store. Uit onderzoek van Telecompapper bleek in juli dat meer dan 2 miljoen Nederlanders de app regelmatig gebruiken om te communiceren met vrienden. Whatsapp bereikt al bijna de helft van de smartphonebezitters in Nederland. De telecomproviders beginnen dat te merken: ze verliezen inkomsten uit sms, eindelijk zou je haast zeggen.

Er zijn vergelijkbare apps, zoals Pingchat, maar Whatsapp is veruit de grootste in Nederland. Dat is mede te danken aan het feit dat gebruikers van iPhones, Android-toestellen en Blackberry's elkaar via de app kunnen bereiken.

Met Whatsapp is het, net als bij BBM, ook mogelijk om in groepen te communiceren. Het maximum is 10, bij BBM is dat 30. Whatsapp gebruikt het adresboek van de telefoon. Meteen is te zien welke van je bekenden ook Whatsapp hebben geïnstalleerd. Voor wie geen problemen heeft met de privavy-aspecten daarvan, maakt dat het vinden van vrienden erg gemakkelijk.


Facebook Messenger nog alleen in Amerikaanse App Store

Facebook Messenger
De grote internetpartijen Facebook, Apple en Google zien het succes van de messenger-apps ook en zijn met hun antwoorden gekomen. Facebook introduceerde onlangs in de VS zijn losse app Facebook Messenger. Dit is een speciale app voor alleen het versturen en ontvangen van berichten, foto's en filmpjes tussen Facebook-gebruikers. Dat kon ook al goed met de gewone Facebook-app, maar die heeft nog meer functies. Facebook Messenger is alleen gericht op communicatie en is een duidelijke rivaal voor Whatsapp.

Facebook Messenger is nog alleen beschikbaar in de Amerikaanse App Store en staat hier al wel in de Nederlandse Android Market. Het is ook mogelijk om groepen berichten te sturen of alleen aan enkele vrienden van wie je de namen adhoc kan selecteren. Die groepen lijken geen maximum te hebben. Facebook heeft op het web ook een handig Groups-onderdeel, waarbij de beheerder van elke groep bepaalt wie er inzitten waarna de leden in een besloten omgeving met elkaar berichten, links, foto's, filmpjes en documenten kunnen uitwisselen. Facebook Messenger maakt het ook makkelijker om je locatie te delen en die van vrienden te zien. Dat kan handig zijn bij het plannen van activiteiten in de stad.

<object width="380" height="246" data="http://www.youtube.com/v/f2C7AHCFFjE?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/f2C7AHCFFjE?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/f2C7AHCFFjE?version=3&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0"><param name="allowfullscreen" value="true"></object>
iMessage versus BBM

iMessage in iOS5
Apple komt eveneens met een nieuwe messenger-app in het aanstaande iOS5, dat dit najaar verschijnt. Het heet iMessage en hij doet precies wat bovenstaande apps dook doen. Alleen lijkt een groepsfunctie in iMessenge te ontbreken. Wel is het mogelijk met meerdere personen een conversatie te starten, maar die zijn nog niet als vaste groepen op te slaan. iMessage werkt op iPhone, iPad en ipod touch 3G.

Een belangrijk verschil met Whatsapp is wel dat iMessage de berichten, foto's en filmpjes volledig versleutelt. Een dief zou Whatsapp-berichten op je toestel kunnen terughalen ook al heeft hij je wachtwoord niet. Chats zijn te starten op het ene iOS-apparaat en voort te zetten op het andere. De toestellen worden automatisch gesynchroniseerd via iCloud.

Ook iMessage heeft aankomst- en leesbevestiging, net als Whatsapp. iMessage laat gebruikers ook berichten sturen naar mensen die de app niet hebben, doordat de dienst integraal onderdeel is van de reguliere berichten-app. Heeft iemand geen iMessage, dan wordt er een sms of e-mail verstuurd. De iMessage-berichten krijgen blauwe en grijze tekstballonnetjes, sms-sessies blijven groen met grijs. Vanuit BBM kunnen Blackberry-gebruikers overigens ook sms'jes versturen.


Google+ Huddle: mobiele groepschat

Google+ Huddle
Tot slot nog Google. Dat bedrijf heeft zich met Google+ ook op sociale communicatie gestort en de mobiele apps voor iPhone en Android van Google+ hebben ook een speciaal chatonderdeel genaamd Huddle. Daarmee is het mogelijk specifieke personen of bepaalde Circles (zelf aangemaakte groepen mensen) uit te nodigen voor een mobiele groepschat.

Huddle lijkt vooral gericht op groepscommunicatie en minder op 1-op-1-conversaties. De groepsgesprekken zijn ook te 'muten' of te verwijderen.

Whatsapp voorlopig aan kop
Gezien de enorme populariteit van Whatsapp in Nederland zal die app de komende tijd het belangrijkst blijven voor de mobiele communicatie. Facebook heeft als voordeel dat het een paar miljoen gebruikers meer heeft in Nederland, waardoor in potentie meer bekenden zijn te bereiken. Maar Facebook Messenger is in de Nederlandse App Store nog niet gelanceerd. Een pluspunt van iMessage is dat het standaard werkt via de berichtenapp op de iPhone en iPad, zodat sms, e-mail en messaging door elkaar lopen, gesynchroniseerd op alle iOS-apparaten.

Lees meer over:

Deel via