Servies met zonnecellen laadt je telefoon op

Servies met zonnecellen laadt je telefoon op

5 juli 2012 om 13:09
Laatste update: 28 april 2018 om 17:09

Genomineerd wegens duurzaam ontwerp: servies met zonnecellen, een ring van houtskool en een kookboek voor afgekeurde groenten.

Volgens de DOEN-materiaalprijs zijn kunstenaars, ontwerpers en architecten bij uitstek vernieuwers die het gebruik van nieuwe materialen weten te vertalen in een duurzaam en tegelijk zinvol ontwerp. Bright selecteert uit de 18 nominaties deze drie favorieten:

Het energieservies van Marjan van Aubel slaat lichtenergie op. Het systeem werkt op basis van in het serviesgoed geïntegreerde zonneceltechnologie. Het servies staat in een kast die als batterij fungeert. Met koperen ringen in de onderkant van de kopjes en borden passen in het zichtbare elektronische circuit van de kast. Uiteindelijk kun je je telefoon opladen of een lamp aan doen.

AGF klasse 3 is een project van Renée Boute waarmee ze laat zien dat er niets mis is met de 10 procent afgekeurde aardappelen, groenten en fruit. In plaats van een einde op de composthoop biedt Boute een kookboek voor diners van grote klasse.

Het steeds meer besproken bureau Formafantasma (Andrea Trimarchi en Simone Farresin) laat met Botanica voorwerpen zien die zijn ontworpen alsof het olietijdperk waarin we nu leven nooit heeft plaatsgevonden. Ze hebben met natuurlijke polymeren gewonnen uit afgeleiden van planten of dieren onverwachte structuren, texturen en technische mogelijkheden benut.


Gitte Nygaard vervangt in Black to Binchotan de diamant in een ring letterlijk door Binchotan, een speciaal type houtskool dat volgens een oude en duurzame traditie wordt geproduceerd in Japan en Korea. Een logische oplossing voor foute edelstenen, aangezien houtskool in dezelfde koolstofgroep zit als diamanten.

Lees meer over:

Deel via