Eerste indruk: Samsung Galaxy S III

Eerste indruk: Samsung Galaxy S III

29 mei 2012 om 13:55
Update: 28 april 2018 om 17:40

Met de Galaxy S II maakte Samsung het meest succesvolle Android-toestel van 2011. Verdient de S III hetzelfde succes?

Langverwacht en vanaf vandaag eindelijk te koop: de Samsung Galaxy S III. De opvolger van de S II en daarmee dé Android-telefoon van 2012 voor Samsung. Wat pure kracht betreft zit de Galaxy S III met z’n 1,4 GHz quadprocessor sowieso goed. Dat merk je ook: het toestel draait Android 4.0 Ice Cream Sandwich met daar overheen Samsungs eigen TouchWiz skin bijzonder soepeltjes. Dat wordt allemaal weergegeven op een riant 4,8 inch 720p Super AMOLED scherm, 20 procent groter dan dat van de S II. Door slim vormgeven met dunne schermranden is het toestel zelf maar 16 procent groter dan z’n voorganger.

Ronde hoeken
Het ontwerp van de Galaxy S III is volgens Samsung geïnspireerd door de natuur. Dat betekent dat de scherpe hoeken van de S II plaats hebben gemaakt voor rondere hoeken en vormen. Daardoor is de S III misschien niet zo’n aantrekkelijk ogende smartphone als concurrenten HTC One X of iPhone 4S. Maar het toestel ligt wel beduidend lekkerder in de hand, zeker gezien het forse formaat van de telefoon. Wel jammer dat Samsung bij zo’n premium toestel voor een flimsy plastic achterkant heeft gekozen, hoewel die door de gladde afwerking niet erg onaardig aanvoelt.

Samsungs gewoonte om de lock button aan de zijkant van de telefoon te plaatsen is erg fijn: ook hier precies op de plek waar je je wijsvinger of duim laat rusten. Een knop bovenop, zoals bij de One X, is bij zulke grote telefoons voor de meeste mensen haast niet haalbaar zonder gehannes. Want groot is de Galaxy S III. Met mijn forse handen was het zeker bij gebruik met één hand nog vaak behelpen. Des te handiger dus dat de S III nog gewoon een fysieke home-knop heeft, geflankeerd door aanraak terug- en menuknoppen. Boven het scherm vind je een verborgen RGB-ledje zoals de Galaxy Nexus die ook heeft. Handig voor gemiste oproepen, mailtjes, smsjes en tweets.

Het grootste en belangrijkste deel van elke moderne smartphone is het scherm. Dat van de S III mag er met z’n 1280 x 720 pixels tellende Super AMOLED wezen. Al is de PenTile indeling van het scherm een redelijk zwaktebod: wie van dichtbij kijkt ziet een fijn maar onmiskenbaar ‘grid’ over de graphics heen liggen. Niet onoverkomelijk, wel jammer. De kleuren zijn wel erg levendig, je zou ze zelfs wat overstuurd kunnen noemen. Dat is gelukkig allemaal redelijk naar smaak bij te stellen.


Pop up play: multitasking 2.0 of een indrukwekkende gimmick?

TouchWiz Nature UX
Het natuurgevoel van Samsungs TouchWiz skin begint en eindigt op het lockscreen. Daar ligt een laagje digitaal water overheen waar je wat in kan spetteren, waarna de S III unlockt. Op een paar wallpapers na is de natuur ver te zoeken in het nieuwe TouchWiz. Niet dat dat negatief is: de interface is vrij ingetogen voor een Android skin en sowieso Samsungs meest overzichtelijke skin tot nu toe.

Het Instellingen-menu laat wat dat betreft nog het meest te wensen over. Alledaagse handelingen als het beheren van apps en widgets gaat dan weer makkelijker dan ooit. Je ziet Samsungs hand dan ook eerder terug in alle extra functies die ze aan Android 4.0 hebben toegevoegd. S Beam bijvoorbeeld, Samsungs aangepaste versie van Android Beam. Door middel van NFC wordt dan een snelle wifi verbinding gelegd. Als het werkt gaat het inderdaad erg rap, praktisch nadeel is dat het nu alleen nog tussen twee S III’s werkt.

Siri volgens Samsung
Andere aanpassingen zijn S Memo en S Planner, de gebruikelijke memo- en agenda-apps met een Samsung laagje. Ook is de app Flipboard de komende tijd exclusief voor de Galaxy S III. Met S Voice slaat Samsung wat mij betreft een flater. Hier wordt overduidelijk Apple’s Siri gekopieerd, tot de vormgeving aan toe. En waar Siri met haar menselijke reacties en geintjes nog altijd heel terecht het label 'beta' draagt, daar is S Voice wat mij betreft nog alpha-software. Meestal verstond S Voice me niet eens, laat staan dat ik kreeg ik waar ik om vroeg.


Soepel is anders en een geintje kan er ook al niet vanaf.

Slimmer zijn de functies Smart Stay en Direct Call. De tweede maakt het mogelijk iemand direct vanuit een sms-gesprek te bellen door enkel de telefoon naar je oor te brengen. Smart Stay checkt of je ogen nog naar het scherm kijken en voorkomt dan dat het licht gedimd of het scherm afgesloten wordt.

De automatische helderheid is niet zo pienter: op auto is het scherm steevast onderbelicht en wisseling in helderheid gebeurt niet geleidelijk maar met zichtbare stappen. Als laatste heeft de S III de exclusieve 'pop up play' functie. Je kunt een video dan uit het venster tillen, rond je scherm slepen en tijdens het kijken wat anders doen, zoals een mailtje tikken. Geinig gevonden, al zal ik het in de praktijk niet echt gebruiken. Voor mij dus een beetje een gimmick.

Foto en video
Qua foto en video ligt de S III in lijn met camera’s als die van de iPhone 4S, Sony Xperia S en de HTC One X. Afdrukken gaat snel en het 8-megapixel resultaat is indrukwekkend. Net als bij de HTC One X is het mogelijk foto's te maken tijdens het filmen. Dat levert wel kleine maar zichtbare schokjes op in je video en de foto’s zijn van lagere 1080p kwaliteit. Ik zette de camera tegenover die van mijn eigen iPhone 4S. CNET maakte een uitgebreidere vergelijking.

Vooralsnog is de Galaxy S III alleen met 16 gb ingebouwd geheugen verkrijgbaar. Dat is wel uit te breiden met een microSD kaartje. Ook bevat de S III met 2100mAh een hele capabele batterij. Ik haalde tijdens mijn drie dagen testen steeds makkelijk de avond. Vergeleken met de 1800mAh van de One X en de 1750mAh van de Galaxy Nexus mag je dat ook wel verwachten. De S III is op internet verkrijgbaar vanaf 599 euro, de blauwe variant laat naar verluidt tot ergens volgende week op zich wachten.

Meer over

Deel dit artikel