Uitlegparty: Firefox 4 vs IE9 vs Chrome 10

Uitlegparty: Firefox 4 vs IE9 vs Chrome 10

24 maart 2011 om 13:02
Update: 29 april 2018 om 00:54

De browseroorlog gaat een nieuwe ronde in met de nieuwe versies van de grote drie: IE9, Firefox 4 en Chrome 10. 

Onder de massa is Internet Explorer nog steeds de favoriete browser. In Nederland heeft IE nog 60 procent marktaandeel, meer dan het internationale gemiddelde. Firefox en Google Chrome volgen op flinke afstand: respectievelijk 20 en 14 procent. Alleen Chrome groeide het laatste jaar nog in marktaandeel. Google wint zieltjes vanwege zijn erg minimalistische ontwerp met zo min mogelijk knoppen, velden en balken. En hij is razendsnel. Juist vanwege de lange laadtijden van webpagina's lieten fanatieke internetters Internet Explorer de laatste jaren massaal links liggen.

Snelheid
Die achterstand heeft Microsoft met IE9 nu grotendeels goed gemaakt. De benchmarks en tests verschillen elke keer licht. Soms is Chrome het snelst, soms Firefox, en een enkele keer IE9. Dat IE9 überhaupt in de buurt komt van de twee concurrenten is al een prestatie op zich, want de afstand wat betreft laadsnelheid van webpagina's en Javascript was met IE8 nog erg groot. Ook in real-life tests gaan vooral Chrome 10 of Firefox 4 nek-aan-nek. Als het zo doorgaat zijn de verschillen binnenkort zo klein dat ze er weinig meer toe doen.

WINNAARS: Chrome en Firefox


IE ziet er een stuk minimalistischer uit

Interface
IE9 en Firefox 4 lijken voor hun nieuwe user-interfaces te hebben gekeken naar Chrome. IE9 is opmerkelijk kaal. Standaard zie je maar één balk bovenaan met links het adres en rechts daarvan alle openstaande tabs. Daardoor is er voor tabbladen wel minder ruimte. Net als bij Chrome heeft IE9 alle opties en instellingen weggestopt onder een kleine knop rechtsboven. Ook dat scheelt schermruimte. De popupvensters in IE9 zijn ook minder storend, ze zijn klein, langwerpig en geel. Maar om nu te zeggen dat ze erg handig zijn, nee. Ze zijn misschien zelfs te onopvallend.

De interface van Firefox 4 biedt een rij tabbladen met daaronder een adresbalk. Zo is er meer ruimte voor tabs. Firefox 4 heeft in tegenstelling tot de andere twee nog wel een apartzoekveld. Wel handig als je vaak van zoekdienst wisselt, maar uiteindelijk kan dat ook prima via de adresbalk en is het zoekdeel verspilde ruimte. Het minimalistische van Chrome blijft een sterk punt. De nieuwe instellingenschermen in Chrome zijn ook lekker overzichtelijk omdat ze in volledig scherm openen. Chrome wint op dit punt.

WINNAAR: Chrome



Firefox 4 laat favoriete sites vastpinnen in mini-tabs aan de linkerkant


Tabbladen beheren
Overzicht houden in alle geopende sites is geen sinecure. Het kan op verschillende manieren in de nieuwe browserversies. Zo kunnen Windows 7-gebruikers met IE9 nu ook sites vastpinnen in de Windows-taakbalk, als ware het programma's. Handig om favoriete sites direcht in Windows beschikbaar te hebben. Al meer dan duizend sites bieden volgens Microsoft de mogelijkheid tot vastpinnen aan. Maar deze functie maakt IE9 op dit vlak nog geen winnaar, omdat het alleen voor Windows 7 is.

Firefox heeft de beste nieuwe functies om overzicht in alle openstaande sites te houden. Zo is het mogelijk om je favoriete sites vast te pinnen aan de linkerkant van de balk met openstaande tabbladen. Die sites staan dan in mini-tabbladen met bijbehorend plaatje altijd zichtbaar, zelfs als je tientallen tabs open hebt staan. Voor fanatieke surfers en info-junkies is dit een prachtige nieuwe functie. Chrome laat je tabs ook vastzetten aan de linkerkant, maar die tabs zijn alleen wat kleiner. Firefox' oplossing is net iets mooier.

Ook nieuw in Firefox is het indelen van tabbladen in groepen. De functie is beschikbaar via de knop rechts van alle tabbladen of via Ctrl Shift E.


WINNAAR: Firefox



Door ook de grafische kaart te gebruiken kunnen browsers zware grafische toepassingen vlotter draaien


Grafisch
Alledrie maken de browsers gebruik van een vorm van hardware-acceleratie om zwaardere grafische toepassingen op websites vlotter te draaien. Dat maakt bijvoorbeeld complexere vormen van 3d-omgevingen, zware foto's en video's en games mogelijk. Hiervoor zetten de browsers de grafische kaart in en niet alleen de processor, zoals tot nu toe gebruikelijk was. De toepassing van de hardware-acceleratie verschilt iets tussen browsers. IE9 claimt dat al duizend sites geschikt zijn voor hardware-acceleratie, waaronder in Nederland onder meer de foto-albums van Tweakers en binnenkort Hyves en Marktplaats.

Firefox is echter zeker zo goed in hardware-acceleratie als IE. Microsofts marketing claimt dat IE de enige browser zou zijn met 'full hardware acceleration', maar dat is misleidend nu Firefox hetzelfde doet. In de aquariumtest met animaties van rondzwemmende vissen scoren IE9 en Firefox bij mij vergelijkbaar, terwijl Chrome achterblijft. En ik ben niet de enige bij wie zo'n resultaat eruit kwam.

WINNAAR: Firefox en IE9

Webstandaarden
HTML5 is een nieuwe webstandaard die ervoor zorgt dat webtoepassingen de komende jaren geavanceerder, sneller en interactiever worden. Onder de voordelen: video afspelen zonder plugins (die kunnen crashen) en webapps ook offline kunnen gebruiken. Sites lijken langzaamaan hierdoor steeds meer op software.

Chrome is volgens tests het volledigst in ondersteuning van alle HTML5-vernieuwingen, op de voet gevolgd door Firefox. Microsoft volgt op flinke afstand.

WINNAAR: Chrome



IE9 laat je sites vastpinnen in de Windows 7-taakbalk

Privacy
IE9 heeft een nieuwe 'do not track'-functie waarbij je via centrale lijsten kan aangeven welke sites en adverteerders je gegevens in cookies niet mogen opslaan. Dat is te vergelijken met een 'bel me niet'-register of een nee-nee-sticker op de brievenbus. Bedrijven kunnen zich vrijwillig aansluiten bij die zwarte lijsten, maar het is een begin. Microsoft probeert er een universele standaard van te maken.

Firefox biedt een nieuwe optie die tegen sites zegt dat ze geen gegevens mogen opslaan, maar sites zijn evenmin niet verplicht zich eraan te houden. En Google's 'volg me niet'-register bevat nog alleen Amerikaanse adverteerders. Daarnaast zijn er natuurlijk de addblock-plugins. De nieuwe privacyfuncties staan nog in de kinderschoenen, maar Microsofts poging heeft, vanwege de grote aantallen IE-gebruikers en de centrale lijsten, voorlopig de meeste impact.

WINNAAR: IE9

Beveiliging
Internet Explorer staat bekend als onveilig, maar dat ligt vooral aan de antieke versies IE6 en IE7. In versie 9 is de beveiliging verder opgevoerd met een downloadmanager die downloads checkt, extra bescherming tegen aanvallen op geheugenexploits in de browser en meer verdediging tegen phishing en het downloaden van malware. Toch is de verwachting niet dat IE9 de veiligste van het stel zal zijn. Dat heeft te maken met het tempo waarmee Microsoft lekken en andere beveiligingsrisico's patcht.

Firefox doet dat sneller, doordat er een community is die de code checkt op kwetsbaarheden. Dat kan doordat Firefox, net als Chrome overigens, open source is. Internet Explorers code is dat niet en Microsoft is niet altijd even rap met het fixen van problemen. Chrome lijkt momenteel het snelst met het fixen van beveiligingslekken. Zo dichtte Google onlangs al een lek in Adobe Flash nog voor dat Adobe dat zelf had gedaan. Google levert namelijk zelf Flash mee in Chrome. Onder Vista en Windows 7 laat Chrome Flash nu ook draaien in een zogeheten sandbox, zodat hackers via Flash geen kwaadaardige code op je computer kunnen loslaten.

WINNAAR: Chrome

Beschikbaarheid
IE9 werkt niet met Windows XP, dat eenderde van de Nederlanders nog gebruikt. Firefox en Chrome zijn wel voor alle Windows-versies, Mac en Linux beschikbaar. Firefox heeft het grootste aantal beschikbare talen, waaronder zelfs Fries.

WINNAAR: Firefox



Firefox heeft de meeste addons


Extensies en synchroniseren

Firefox gaat nog altijd aan de leiding wat betreft het aantal beschikbare extensies. Chrome komt wel snel dichterbij en heeft sinds kort ook een Chrome Web Store voor webapplicaties, maar die nog officieel in Nederland live gaan.

Firefox heeft ook de meeste opties voor synchronisatie. Je kunt browsegeschiedenis, instellingen, bookmarks versleuteld opslaan en gebruiken op Firefox op andere computers. Firefox kan ook alle openstaande tabbladen op je computer automatisch bij vertrek van huis openen op mobieltjes, handig.

WINNAAR: Firefox


Updates
Chrome is het snelst met het uitbrengen van nieuwe versies, die vrijwel ongemerkt op de achtergrond installeren. Elke zes weken brengt Google een nieuwe release. Microsoft heeft twee jaar tussen IE8 en IE9 gelaten. Firefox heeft versie 4 enkele maanden moeten uitstellen, maar wil uiteindelijk wel naar een releasecyclus van 16 weken. Maar Firefox zal moeite hebben om Google bij te houden. Versie 11 van Chrome staat alweer in de steigers en bevat als nieuwe functie onder meer ondersteuning voor spraakbesturing.

WINNAAR: Chrome




De eerste laptops met Chrome OS zijn binnenkort te koop


Eindoordeel

Welke browser je uiteindelijk zou moeten kiezen, hangt af van welke punten je het belangrijkst vindt. Maar als je hele dagen op het web doorbrengt, verdienen Firefox en Chrome de voorkeur boven IE9. Ze bieden meer uitbreidingen en een betere ondersteuning van HTML5.

In onze vergelijking haalden Google en Firefox beide vijf zeges. Een duidelijke winnaar is er dus niet. Wil je meer mogelijkheden om tabbladen te beheren en te syncen, dan is Firefox je browser. Wil je een sobere en snelle browser, dan is Chrome de beste optie.

Meer over

Deel dit artikel