Obama toch tegen hervorming auteursrecht
President Obama zegt het auteursrecht 'agressief' te gaan beschermen, omdat de economie daar baat bij zou hebben.
Dat zei Obama vrijdag tijdens een toespraak, schrijft Cnet. In zijn rede schaarde de president zich achter de uiterst schimmige internationale onderhandelingen over het anti-piraterijverdrag ACTA. Obama blijkt een warm pleitbezorger van het beschermen van patenten en tegengaan van digitale piraterij.
Obama hamerde erop dat bedrijven uit andere landen licenties moeten afsluiten als ze Amerikaanse technologie willen gebruiken. De ACTA-overeenkomst noemt hij 'een stap voorwaarts'. Dat terwijl het Europees Parlement de ACTA-onderhandelingen zo ondemocratisch vindt dat het dreigt met juridische actie.
Als presidentskanditaat leek Obama volgens Cnet 'nog een jonge technologiefanaat die het establishment kwam opschudden'. Technologie-experts hoopten dat de president een hervorming van het auteursrecht dichterbij zou brengen, maar het omgekeerde lijkt het geval.
De entertainmentindustrie reageerde vrijdag verheugd op de uitspraken van Obama. Een jurist van NBC Universal zei dat Obama zijn woorden meteen in actie moet omzetten en een strengere handhaving tegen 'verspreiding van gestolen digitale content' moet invoeren.
In Nederland buigt de politiek zich later dit jaar ook over de toekomst van het auteursrecht. Daarbij is vooral de aanpak van downloaders een heikel onderwerp. Provider XS4ALL waarschuwt Den Haag dat een verbod op downloaden niet is te handhaven zonder schending van burgerrechten. XS4ALL is bang dat de overheid automatische opsporingsmethoden gaat toestaan, zoals Deep Packet Inspection en fingerprinting, waarbij downloadgedrag van alle internetters nauwkeurig in kaart wordt gebracht.