Nieuw camerasysteem vindt meteorieten

Nieuw camerasysteem vindt meteorieten
22 september 2009 om 06:58
Laatste update: 29 april 2018 om 09:08

Door time-lapse opnames in de woestijn van Australië is het mogelijk meteorieten te vinden. De methode is gelijk succesvol.

Onderzoekers hebben in de woestijn van West-Australië een meteoriet gevonden waarvan de herkomst in ons zonnestelsel ook bekend is. Dat is uniek, want van 1100 gedocumenteerde meteorieten in de laatste 200 jaar is slechts van een dozijn de herkomst bekend. Meteorieten zijn de enige tastbare objecten op aarde die informatie over ons zonnestelsel bevatten en zijn daarmee uitermate belangrijk voor de wetenschap.

De onderzoekers vonden de meteoriet ter grootte van een cricketbal dankzij een nieuw experimenteel netwerk van camera's in de woestijn. De camera's maken iedere nacht een time-lapse-foto waarin mogelijke meteorieten-vuurballen worden vastgelegd. Aan de hand van die foto's kan je de baan van de vallende meteoriet en de plaats waar hij neerkomt op aarde berekenen en ook afleiden waar de meteoriet oorspronkelijk vandaan kwam. De nieuwe meteoriet werd op de eerste dag van de zoektocht gevonden binnen een straal van 100 meter van de berekende landingsplaats.

Lees meer over:

Deel via