De toekomst van geotagging

8 oktober 2006 om 21:25
Laatste update: 30 april 2018 om 01:09

Het koppelen van geografische gegevens aan bijvoorbeeld je foto's verloopt nu dikwijls nog wat omslachtig.


<font size="1">Geotagging in Google's Picasa.</font>


Vorige week lanceerde Google Benelux de Nederlandse versie van Google Maps voor het web en mobiele telefoons. Twee weken eerder kondigde Nokia de N95 met ingebouwde GPS aan, komt Sony met een losse GPS gadget voor je camera en een maand geleden werd Flickr overdonderd door het succes van de nieuwe geotag feature op hun site. In 24 uur hadden zo'n 1,2 miljoen Flickr-gebruikers hun foto's van geografisch coordinaten voorzien zodat je de foto's op lokatie in Yahoo Maps precies terug kon vinden. Het is duidelijk. Er broeit iets op het web dat elk moment kan gaan exploderen: de toekomst van geotagging.

Geotagging is het toekennen van de geografische gegevens, zoals de hoogte- en breedtegraad, aan foto's, video's en andere media. Koppel de exacte lokatie van bijvoorbeeld je foto aan Google Earth of Yahoo Maps en je hebt je foto samen met duizenden anderen heel precies op de kaart gezet. Zoek op 'food' in de Flickr Yahoo Maps en je krijgt alle foto's van eten op de exacte lokatie op de wereldkaart te zien. Klik op Singapore en je ziet de vele borden met rijst die in die stad zijn gefotografeerd. Door de komst van betaalbare GPS-technologie kan de fotograaf tot op meters nauwkeurig de foto van het bord rijst geotaggen. Plaats zo'n foto in Google Earth en je ziet het straatje en het zelfs het dak van het restaurant waar het bord rijst de mond in ging.


<font size="1">Je wilt weten waar je wat gaat eten.</font>


Maar hoe boeiend is de exacte lokatie van een bord rijst? Nauwelijks maar toch mag je het bord rijst serieus nemen. Massaal voorzien we onze foto's van geotags. We hebben alleen nog niet ontdekt wat je er echt mee kan doen. Natuurlijk zijn er al genoeg zinvolle toepassingen te vinden. Het is al verdraaid handig dat je je vakantiebestemming in Google Earth of Yahoo Maps kan verkennen aan de hand van foto's of filmpjes die anderen hebben genomen. Dat je bij Funda huizen kunt opzoeken aan de hand van een kaart. Maar de werkelijke schatten ligt nog onder de oppervlakte verborgen. Dat heeft deels met de technologie en deels met onze fantasie te maken.

De technologie van het geotaggen is nog primitief. Ben je al een fanatiek geotagger dan beschik je wellicht over een handheld GPS die je aan één van de weinige camera's met GPS-ondersteuning zoals de Nikon D1X, D2X of D2Hs hebt gekoppeld. De camera zal de GPS data na het nemen toevoegen aan de EXIF-gegevens van de foto. Deze data kennen we allemaal al van de compactcamera die automatisch tijdstip, datum en belichtingskenmerken aan de foto toevoegt. Maar de meeste mensen geotaggen door de lokatie van de foto later op een kaartensite op te zoeken en toe te voegen. De online tools daarvoor worden steeds beter maar het blijft onnauwkeurig en omslachtig. Maar daar komt snel verandering in.

Nokia kondigde onlangs de N95 aan met geintegreerde GPS-functionaliteit en een Google Maps-variant. Deze telefoon is met name bedoeld voor navigatie. Of de N95 automatisch foto's van geotags voorziet is nog niet duidelijk maar met een GPS ingebouwd is het slechts een kwestie van software-aanpassingen. Het zal niet lang duren of andere merken zullen volgen. Zeker als het geotaggen massaal een vlucht neemt.

Als GPS straks in onze digitale camera's en cameratelefoons is geintegreerd, dan begint de pret pas echt. De kracht van geotaggen via een GPS zit hem namelijk niet alleen in de exacte lokatiebepaling, maar in de combinatie van de andere nauwkeurige data die een GPS kan weergeven. Naast de geografische coördinaten 'weet' een GPS de kompasrichting, het exacte tijdstip en datum op die lokatie, de hoogte en de snelheid. Combineer die gegevens met een beetje fantasie en geotaggen overstijgt het exact geografisch plaatsen van een bord rijst aan alle kanten. Maar dan moet je eerst even terug naar je desktop en de rompslomp van het organiseren van je digitale foto's.

Kom ik terug van vakantie dan laad ik de drie honderd foto's van mijn reis naar Turkije in het fotoprogramma op m'n iMac. Als trefwoord zal ik Turkije 2006 aan al mijn foto's toevoegen en heb ik echt een goede bui dan zal ik hier en daar de naam van het dorp of de stad toevoegen. De kans is echter klein want ik ben lui. Gevolg is dat ik ondertussen uit mijn duizenden foto's moeilijk die ene die ik zoek snel kan terugvinden. Wat zou het toch fijn zijn als de camera mijn foto's automatisch van de hoogte- en breedtegraad voorziet. Mijn archiveringsprogramma logt dan in op een online database, haalt op basis van de coördinaten de trefwoorden; Turkije, Istanbul, Blauwe Moskee op en vult deze voor me in. En dat is pas het begin.


<font size="1">Misschien kunnen we straks New York automatisch van gevels voorzien.</font>


Stel ik zeil solo over de oceanen en overleef voor mijn gevoel de Perfect Storm. Tijdens de monstergolven durf ik foto's te nemen. 'Dertig meter hoge golven en windkracht 15', vertel ik naderhand stoer in de kroeg. Maar ik weet wel beter. Mijn fotoprogramma had bij het laden van mijn foto's ingelogd op een golfhoogtedatabase en de golfhoogte voor mijn lokatie en het exacte tijdstip opgehaald. Een GPS werkt namelijk op een atoomklok. Nauwkeuriger kan het niet en die monstergolf in de kroeg was in werkelijkheid 'maar' 9 meter bij windkracht 10.

Je kan zo ver gaan als je wilt. Zeker als de technologie zich steeds verder ontwikkelt. SurveyLab heeft bijvoorbeeld de ike 304 camera. Dit is een pda, camera, een afstandszoeker, een kompas en een hellingshoekmeter combinatie. Dit systeem registreert niet alleen de exacte lokatie, afstand, hoogte, richting en hellingshoek van een object maar zelfs die van de fotograaf. Stel dat al deze functiontionaliteit straks in je cameratelefoon is verwerkt. Je neemt een foto van de Eiffeltoren en speciale software neemt al deze gegevens en berekent de kijkhoek en naait jouw foto van de Eiffeltoren samen met die van honderden anderen tot een driedimensionale replica van de toren die je in Google Earth kan bekijken. Waarom niet, Google heeft al het gratis programma Sketchup waarmee je 3D-gebouwen eenvoudig kan schetsen om in Google Earth te plaatsen.


<font size="1">Toekomstige features voor je cameramobiel?</font>


Het klinkt als toekomstmuziek maar zover ver in de tijd ligt dat niet. De ingredienten in hun ruwe vorm zijn er al. Kijk maar naar de Nederlandse Google Maps. De kaarten zijn geintegreerd met de reisinformatie van OV9292, restaurantinformatie van Dinnersite.nl en bedrijfsdata van de Kamer van Koophandel. Gegevens uit die databases zijn geotagt. De camera's en cameratelefoons met ingebouwde GPS komen er aan en dagelijks komen er nieuwe tools online om media voorzien van geotags in allerlei varianten te combineren. Rest ons alleen nog een beetje fantasie om geotaggen naar een hoger platform te tillen.


Lees meer over:

Deel via