Review

OnePlus 6: weer beste verhouding prijs-kwaliteit

oneplus 6 kopen review
8 juni 2018 om 17:26
Update: 8 juni 2018 om 17:31

De OnePlus 6 concurreert met smartphones die vaak twee keer meer kosten. Verrassend genoeg presteert de OnePlus vaak nog beter ook. Met een prijskaartje van 519 euro is OnePlus weer de koning van de prijs-kwaliteitverhouding.

Elk jaar vraagt OnePlus zich af: hoe kunnen we onze nieuwe telefoon zo goedkoop mogelijk maken zonder al te veel op de kwaliteit in te leveren? Daar heeft het bedrijf inmiddels een trucje op gevonden: wachten totdat de concurrentie iets vernieuwends doet en die technologie dan een halfjaar later aan zijn eigen product toevoegen. 

Dat zag je bij de vingerafdrukscanner (OnePlus 2), metalen behuizing (OnePlus 3), dubbele camera (OnePlus 5) en nu: de notch. Jawel, het zwarte balkje waar de iPhone X aanvankelijk belachelijk om werd gemaakt is nu de must-have feature van telefoons anno 2018. En zo gek is dat helemaal niet.

De notch

De notch zorgt er namelijk voor dat de voorkant vrijwel volledig uit een touchscreen kan bestaan. Het zwarte balkje - daar zit onder andere de frontcamera in verstopt - went snel genoeg en het 6,3 inch amoled-scherm (dat is groot!) oogt uitstekend. Ook is het scherm energiezuinig: er wordt gebruikgemaakt van een full-hd-resolutie, de perfecte combinatie tussen kwaliteit en energiebesparing. Veel smartphoneschermen hebben namelijk veel hogere resoluties, maar voor het blote oog maakt dat nauwelijks iets uit - maar voor je accuduur des te meer.

De behuizing is ook op de schop gegaan. In plaats van een metalen behuizing maakt OnePlus deze keer gebruik van een glazen behuizing. Dat heeft twee nadelen. Allereerst trekt glas enorm snel vette vingerafdrukken aan, waardoor je regelmatig bezig bent om je smartphone te poetsen. Ten tweede is glas glad, en heb je het idee dat de OnePlus 6 heel snel uit je hand glijdt. Eén van de belangrijkste voordelen van een glazen behuizing is de mogelijkheid om een smartphone draadloos op te laden. Maar dat ondersteunt de OnePlus 6 niet. 

Drie heel fijne features van de vorige OnePlus-telefoons worden behouden: de zeer rappe vingerafdrukscanner aan de achterzijde, een ingang voor je bedrade koptelefoon aan de onderkant en een notificatieknopje aan de zijkant (foto onder). Dat knopje is handig: je wisselt er mee tussen alle notficaties, alleen belangrijke notificaties of helemaal stil. 

Oreo

De OnePlus 6 is voorzien van een snelle Snapdragon 845-chip, 6GB aan werkgeheugen en 64GB opslagruimte. De duurdere versie van 569 euro heeft 8GB opslag en 128GB opslag. Voor nog eens 50 euro erbij krijg je 265GB opslag, voor als je van plan bent om heel veel fotos en video's op je toestel op te slaan. Door de krachtige hardware voelt Android lekker vlot aan, en ook de kale versie van Googles besturingssysteem maakt weer indruk.

OnePlus maakt gebruik van OxygenOS, een aangepaste versie van Android waarbij het grotendeels lijkt alsof je de software van Googles eigen smartphone Pixel draait. Het grote voordeel van OxygenOS is dat je vrijwel alles kunt aanpassen: van de knoppenindeling tot de manier waarop je snelle acties uitvoert vanuit het notificatiescherm. Android is al gemakkelijk aan te passen, en OnePlus maakt het nog een stukje makkelijker. En mocht je de notch maar niets vinden? Die kun je gewoon 'uitschakelen' door het beeld links en rechts ervan zwart te maken.

De Android-versie van OxygenOS is op moment van schrijven Android 8.1 Oreo en een update naar het nieuwe Android P staat op de planning. De OnePlus 6 is zelfs één van de weinige telefoons waarop je al een vroege versie van Android P kunt testen. Het is de vraag hoe lang OnePlus deze telefoon blijft updaten: de OnePlus 3T (eind 2016) krijgt namelijk al geen update meer naar Android P, en dan zit je na minder dan twee jaar alweer met een verouderd toestel opgescheept. 

Dash

Het energiezuinige scherm merk je terug in de accuduur: je kunt gemakkelijk een dag doen met de OnePlus 6. De batterij (3300 mAh) biedt genoeg energie om een dag te facebooken, tweeten en youtuben, zonder dat je je druk hoeft te maken of je wel een externe oplader bij hebt. Daarnaast wordt de OnePlus 6 geleverd met een Dash-oplader waarmee je de telefoon binnen dertig minuten voor meer dan de helft oplaadt. Zelfs tien minuten aan de oplader maakt al een heel verschil. 

In het doosje zit naast de Dash-oplader ook nog een doorzichtig plastic hoesje dat de OnePlus 6 beschermt tegen vallen. Het hoesje is niet echt mooi, maar voor velen wel broodnodig. OnePlus levert geen oortjes bij de telefoon: die moet je zelf kopen. Het bedrijf heeft net de Bullets Wireless uitgebracht: draadloze oortjes (of, nouja, ze zitten aan elkaar met een draad vast maar werken via bluetooth) die volgens ons 'prima' zijn voor onderweg of sporten. Kosten? 69 euro. 

Camera

De camera is al jaren de achilleshiel van de OnePlus-telefoons. Dit jaar komt daar eindelijk verandering in: het camerasysteem (twee stuks van 20 en 16 megapixels) is in orde. Niet meer, niet minder. Het verschil in kwaliteit met de iPhone X, Samsung Galaxy S9, Huawei P20 en Google Pixel 2 blijft duidelijk aanwezig, maar de kwaliteit van de foto's is sinds de OnePlus 5 wel degelijk omhoog gegaan. 

De foto's die je met de OnePlus 6 schiet zijn goed, voornamelijk als er genoeg licht aanwezig is. Maar zelfs foto's gemaakt met minder licht zien er nog redelijk uit. Ook met de portretmodus, waarbij de achtergrond wazig wordt en eenzelfde effect als met spiegelreflexcamera's wordt gecreëerd, schiet je prima foto's - hoewel de concurrentie ook daar net wat beter in is. 

High-end voor minder

Voor het eerst vormt de camera voor veel consumenten geen belemmering meer om een OnePlus te kopen. De OnePlus 6 biedt alles wat je van een high-end-smartphone mag verwachten, maar dan voor de helft van de prijs. Die paar puntjes van kritiek, zoals het ontbreken van draadloos opladen, een waterdichte behuizing of stereospeakers, stellen eigenlijk niets voor bij wat deze smartphone allemaal voor deze prijs biedt.

Met de OnePlus 6 laat het Chinese bedrijf zien waarom het de koning van de prijs-kwaliteitverhouding is. Als je een mooie, krachtige smartphone zoekt en niet al te veel wil betalen, dan heeft OnePlus dé telefoon voor je.

Koop er alleen wel even een hoesje bij zodat 'ie niet zo snel uit je hand glipt. En schakel de gezichtsherkenning uit: een Nederlandse hacker fopte deze 'beveiliging' door een foto van zijn eigen hoofd uit te printen.

Bekijk ook ons interview met OnePlus-oprichter Carl Pei uit eind 2017: