We moeten oppassen met relatief nieuwe technieken zoals virtual reality en 3D-printen, zegt het RIVM in een rapport over onze gezondheid in de toekomst. De gevolgen daarvan zijn niet goed te overzien.
Het zou best kunnen, zegt het RIVM, dat 'langdurig verblijf in een virtuele werkelijkheid psychische en lichamelijke problemen kan veroorzaken'. Virtual reality is allang bekend van videogames en films, maar wordt ook daarbuiten steeds vaker toegepast. Zo kunnen bewoners van sommige zorginstellingen tegenwoordig uitjes maken met een VR-bril op het hoofd.
Giftige stoffen 3D-printers
Bij 3D-printen, zegt het RIVM, speelt weer een heel ander probleem: daar is de kwaliteit van het eindproduct niet gegarandeerd. Als je thuis iets uit een 3D-printer laat komen, voldoet dat misschien niet aan de kwaliteitseisen die eraan worden gesteld als het uit de fabriek komt.
Bij het smelten van grondstoffen voor 3D-printen zouden bovendien giftige stoffen kunnen vrijkomen, zegt het RIVM. Thuis is daarop minder controle mogelijk dan in een fabrieksomgeving.
Ruim duizend mensen die voor het onderzoek zijn ondervraagd, maken zich niet zo druk om risico's van nieuwe technologie. Ze zien meer gevaar in bijvoorbeeld roken en hart- en vaatziekten, blijkt uit het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV)