Doorstart voor verkoper opgeknapte Apple-producten
Leapp, de failliete winkelketen die opgeknapte tweedehands Apple-producten verkoopt, maakt een doorstart. Daardoor zijn 100 van de 170 arbeidsplaatsen én de garanties voor klanten gered. Dat bevestigt Pieter Schroeder van de nieuwe eigenaar Nobel Capital tegenover RTL Z.
Bij de doorstart worden de webshop en 14 van de 24 winkels doorgezet. Dat betekent dat bijna alle Nederlandse winkels, met uitzondering van Almere, Apeldoorn en Tilburg, hun deuren weer zullen openen.
Ook voor klanten van de winkel is de doorstart goed nieuws: alle lopende garanties op producten die voor het faillissement zijn verkocht, blijven dankzij de doorstart van kracht.
Met de doorstart komt een meerderheidsbelang in Leapp in handen van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Nobel Capital. Ook oprichter Van Camp blijft als aandeelhouder en bestuurder bij de onderneming betrokken.
Focus op Nederland
Leapp zal niet langer in Duitsland actief zijn, maar Nobel Capital bekijkt wel of ook de Belgische vestigingen later misschien nog kunnen worden doorgestart.
Nobel-partner Pieter Schoeder zegt dat Leapp zich na de doorstart echter vooral zal richten 'op de kernactiviteiten in Nederland' om daarmee 'een solide basis te creëren voor hernieuwde groei'.
Verstand van retail
Volgens Schroeder is het van belang om ook operationeel focus aan te brengen. "We moeten de klant succesvol gaan bedienen. Bij snelgroeiende bedrijven leidt dat wel eens tot problemen."
Nobel Capital heeft geïnvesteerd in meer retailbedrijven, zoals brillenketen Ace & Tate en Wave, het bedrijf achter Cosmo Kappers. "Wij waren al langer geïnteresseerd in de markt voor hergebruikte producten. Eerder waren wij al over Leapp in gesprek met de voormalige grootaandeelhouder Gilde, maar destijds ging de overname niet door."
Populair
Leapp werd in 2011 als webwinkel opgericht door ondernemer Van Camp. Mede dankzij kapitaalinjecties van investeringsmaatschappij Gilde bouwde hij een keten van 24 winkels in Nederland, België en Duitsland op.
De onderneming profiteerde afgelopen jaren van de toenemende populariteit van duurzaam hergebruik van artikelen, en sleepte de ene prijs na de andere binnen. Maar er was ook kritiek op de verkoop van tweedehands iPhones. Die zouden vaak versleten blijken, en niet altijd veel goedkoper.
Oplopende verliezen
Mede als gevolg van investeringen in groei, zag Leapp de verliezen snel oplopen. In 2016 leed de onderneming een verlies van 4,5 miljoen euro. De cijfers over 2017 zijn nog niet openbaar.
Omdat investeerder Gilde geen nieuw geld meer in de onderneming wilde steken, ging Leapp begin juni failliet. Curator Kees van de Meent sloot de winkels, en probeerde een doorstart rond te krijgen.
Concurrent reBuy
Serieuze kandidaat voor een doorstart leek de Duitse concurrent reBuy, dat een brede waaier van tweedehandse consumentenelektronica aanbiedt. ReBuy werd in 2009 opgericht door ondernemer Lawrence Leuschner, en is uitgegroeid tot een bedrijf met 500 werknemers en 109 miljoen euro omzet.
Nadat reBuy afgelopen maart 21 miljoen euro aan groeikapitaal van drie investeringsmaatschappijen had ontvangen, kondigde het bedrijf aan ook andere landen te willen veroveren. Nederland, waar reBuy sinds vorig jaar actief is, staat hoog op de lijst van de Duitsers.
Een overname van Leapp had een impuls aan die ambities kunnen geven, maar blijkbaar zagen de Duitsers geen brood in de winkels of het beperkte aanbod van de failliete Nederlandse keten. ReBuy laat weten 'nooit interesse' te hebben gehad in Leapp.