Goednieuwsshow

Google Assistent kan straks alleen 'goed nieuws' voorlezen

assistant google goed nieuws positief
22 augustus 2018 om 10:31
Update: 22 augustus 2018 om 10:42

Google test een Assistant-functie waarbij gebruikers kunnen vragen om goed nieuws, om opgevrolijkt en gemotiveerd te worden.

In een wereld vol natuurrampen, politieke dreigingen, woelige economieën en menselijk leed kan wat goed nieuws al het verschil maken. Maar nare gebeurtenissen zijn nou eenmaal vaker de meest nieuwswaardige en daarom test Google een goed-nieuws-functie voor zijn spraakassistent. Gebruikers kunnen om goed nieuws vragen aan de Google Assistent: "Hey Google, tell me something good", en krijgen dan een positief verhaal te horen. 

Assistant vertelt bijvoorbeeld hoe de Amerikaanse Georgia State University er met een dataproject voor zorgde dat zwarte studenten net zo veel kunnen bereiken als blanke studenten. Of hoe amateur-imkers in Detroit zorgen voor een opleving van de dalende bijenpopulatie, of de slimme manier waarop IJsland drankmisbruik onder tieners heeft teruggedrongen door ze toegang te geven tot sport en kunstlessen.

Minder stress en angst

Het goede nieuws is meer tijdloos dan het vaak actuele slechte nieuws. Het wordt speciaal voor Google Assistant samengevat door het Solutions Journalism Network. Die organisatie legt zich toe op het brengen van goed nieuws, dat vooral draait om mensen die een oplossing voor een probleem hebben gevonden.

Volgens psychologisch onderzoek is dergelijk goed nieuws erg bevordelijk voor het mentale welzijn van mensen. Door slecht nieuws zouden we in een overlevingsmodus schieten, goed nieuws zorgt voor meer vertrouwen in de medemens en minder stress en angst. Volgens Google is zijn goed-nieuws-functie geen magische oplossing die dergelijke problemen direct zal wegnemen.

Het bedrijf noemt de functie vooral een waardevol experiment naar de positieve gevolgen van goed nieuws. En dan het slechte nieuws voor Nederlanders: de goed-nieuws-functie is er voorlopig alleen in de VS.

Kijk ook: Zo maakte Google de Nederlandstalige Assistent

Meer over

Deel dit artikel