Een slimme deurbel is de meest overdreven smarthome-toepassing van dit moment, vindt Bram.
Komt een bezorger bij een voordeur. Zegt de bezorger: "Ik heb een pakketje voor dit adres." Zegt de deurbel: "Kunt u het bij de buren afgeven, alstublieft?"
Dit is geen mop, maar dit is hoe slimme deurbel Ring zijn product aan de man brengt. In een commercial is een man zijn hond aan het uitlaten, terwijl de pakketbezorger voor de deur staat. Dankzij zijn slimme deurbel kan hij met de bezorger praten.
Deze commercial laat perfect zien dat slimme deurbellen zo goed als geen nut hebben. Als een koerier bij mij aanbelt, dan merkt hij direct of ik wel of niet thuis ben. En dat hij het pakket bij de buren kan afgeven, hoef ik hem niet te vertellen.
De slimme deurbel maakt het proces alleen trager en zorgt weer voor een extra afleiding terwijl ik net lekker de hond uitlaat. Alleen als je wilt dat de koerier afwijkt van de standaard procedure, dan wil je hem dat misschien vertellen. Maar dan zou je ook een sticker op je deurbel kunnen plakken.
Spontaan langkomen?
En wat dan als er iemand spontaan langs komt om te kijken hoe het met je gaat? Dan wil je deze persoon toch even op afstand te woord staan? Tja, daar zit wat in, maar hoe vaak in het jaar komt er nu nog iemand spontaan langs? Zelfs je oma appt je dat ze om de hoek is en zin heeft in een bakkie.
Ben je wel thuis, dan is er ook geen enkele reden om via je telefoon te weten wie er voor de deur staat. Dat zie je namelijk als je de deur open doet, een logisch gevolg van het horen van een deurbel.
De enige zinnige toevoeging is als je op een hoge verdieping woont en niet naar beneden wilt lopen voor een verkoper of een preker van de Heer. Maar hoe vaak per jaar komt dat nu voor? Heb je daar gemiddeld 200 euro (exclusief maandelijkse abonnementskosten) voor over?
Koppelen aan slim deurslot
Het wordt pas interessant als een slimme deurbel gekoppeld wordt aan een slim slot. Dat is een deurslot dat op afstand geopend en gesloten kan worden. Dan kan je zien of het de bezorger is die de boodschappen alvast in je koelkast zet, de schoonmaker of je Airbnb-gasten. Of natuurlijk de man die je betaalt om je hond uit te laten, als jij op je werk zit en de hele dag door het oog van je slimme deurbel zit te kijken.
Smart home? Geef Bram maar een 'stupid home'
Lees ook: