RDW niet onder de indruk

Elektrische step is te verzekeren maar blijft illegaal

Elektrische step is te verzekeren maar blijft illegaal
27 september 2018 om 10:00
Update: 29 september 2018 om 19:11

Voor minder dan 100 euro is het een Nederlandse ondernemer gelukt om zijn elektrische step te verzekeren en de lokale politie te overtuigen. Maar is dat voldoende?

Elektrische voertuigen in Nederland mogen pas de openbare weg op als ze zijn goedgekeurd door de RDW. Toch? Als je het verhaal van Otto Lodewijk leest op Tweakblog, dan begin je daar aan te twijfelen. 

Hij is er namelijk in geslaagd om zijn elektronische step verzekerd te krijgen. "Ik heb ook bevestiging van de verzekeraar dat het om een elektronische step gaat, dus dat lijkt goed te zitten", zegt hij tegen Bright. Zijn e-step is verzekerd als bromfiets zonder kenteken, dezelfde categorie waarin voornamelijk gehandicaptenvoertuigen voorkomen.

Hij vreest niet dat hij bij een mogelijke botsing zelf moet opdraaien voor de schade. "Een verzekeraar zal altijd proberen onder de schade uit te komen, maar ik heb overal bevestiging van."

VIN

Om deze verzekering van minder dan 10 euro per maand te krijgen, moest hij zorgen dat zijn step een Voertuig Identificatie Nummer (VIN) kreeg. Voertuigen in Nederland hebben zo'n uniek framenummer nodig, zodat de politie voertuigen kan traceren.

De elektrische step Xiaomi M365 van Lodewijk werd niet standaard met een VIN geleverd, vandaar dat hij voor 85 euro bij de plaatselijke RDW een VIN in de step liet slaan. "Dit werkt hetzelfde als dat je een zelfgebouwde brommer een framenummer kan geven." 

De controleur van de RDW liet aan Lodewijk weten dat een VIN niks zegt over of het voertuig legaal was, maar met het nummer lukte het hem wel om een verzekering af te sluiten. Voor 10 euro kocht hij een verzekeringsplaatjeshouder en nu rijdt hij rond met een step met een plaatje.

Politiebureau

Om zeker te weten of dit toegestaan was, is hij langs het lokale politiebureau geweest, waarbij de agenten zijn voertuig naliepen. "Ze hebben me niet zwart op wit meegegeven dat dit nu een legaal voertuig is, maar wel gezegd dat het er allemaal goed uitzag."

Verder vertrouwde een agent hem nog toe dat de politie voorlopig sowieso niet zo moeilijk doet met dit soort voertuigen.

Reactie RDW: het blijft illegaal

Volgens een woordvoerder van de RDW is de step nog steeds even illegaal als dat hij was voordat Lodewijk zijn plan onthulde. "Alles bij elkaar lijkt het heel wat, maar kijk je naar de losse onderdelen, dan is het eigenlijk niks", aldus de RDW tegen Bright.

Zo is een VIN niets anders dan een framenummer, wat je op alle voertuigen kan laten zetten.

Toch bestijgt Lodewijk nu zonder vrees zijn step. "Legaler dan dit kan volgens mij niet op dit moment. Ik vergelijk het met die jongetjes van 16 die in een 45-kilometerwagentje naar school crossen. Waarom mag dat dan wel?"

Volgens Lodewijk is het wachten totdat er een keer iets mis gaat met de e-step, zodat er een rechter een uitspraak over kan doen. Mocht hem dat overkomen, dan is hij vol zelfvertrouwen. "Ik heb alles zo goed mogelijk laten checken."