Complottheorie-video's

'YouTube heeft schuld aan stijging gelovers in platte aarde'

18 februari 2019 om 20:59
Update: 18 februari 2019 om 21:06

Bijna alle geïnterviewden die geloven dat de aarde plat is, hebben die overtuiging te 'danken' aan video's die ze op YouTube hebben gezien. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappers denken achterhaald te hebben hoe het komt dat het aantal mensen dat meent dat de aarde plat is, blijft stijgen. Het komt door YouTube, schrijft The Guardian.

Op de grootste Flat Earther-bijeenkomst ter wereld werden 30 'gelovers' geïnterviewd. 29 van hen zeiden twee jaar geleden het nog niet te geloven, maar veranderden van gedachten na het zien van video's over complottheorieën op YouTube. "De enige persoon die dit niet zei was daar met zijn dochter en zijn schoonzoon en zij hadden het op YouTube gezien en hem erover verteld", aldus onderzoeksleider Asheley Landrum van de Texas Tech University.

'YouTube doet niet genoeg'

Volgens Landrum doet YouTube niet per se iets verkeerd, maar de videosite zou meer kunnen doen om de kijkers te beschermen tegen desinformatie. "Hun algoritmes maken het te makkelijk om steeds maar nieuwe complotten voorgeschoteld te krijgen. Ze stellen de video's voor aan mensen die er vatbaarder voor zijn." Zo kan een video met een 9/11-theorie worden opgevolgd door een aanbevolen video over de platte aarde.

Afgelopen januari kondigde YouTube aan dat het meer gaat doen om complottheorie-video's tegen te gaan. Zo stopt het zoveel mogelijk met het aanbevelen van deze video's. Eerder voegde het al de Wikipedia-pagina's toe bij video's die desinformatie verspreiden. YouTube kwam begin deze maand nog in opspraak omdat het video's over zelfverminking voorstelde aan tieners.

'Wetenschappers moeten vloggen'

Onderzoeker Landrum wil de video's graag met gelijke middelen bestrijden. Ze roept wetenschappers op om zelf video's te maken die de argumenten van complotdenkers onderuit halen. "We willen niet dat YouTube vol staat met video's die alle redenen laten zien waarom de aarde plat is."

Zo werkt YouTube Kids:

Bright interviewt YouTube-baas Neil Mohan:

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Meer over

Deel dit artikel