'Apple Watch voorspelt hartproblemen 84 procent nauwkeurig'
De Apple Watch kan hartproblemen met 84 procent nauwkeurigheid voorspellen. Dat blijkt na een onderzoek door wetenschappers onder ruim vierhonderdduizend mensen.
Dat melden Apple en de Stanford-universiteit na ruim een jaar onderzoek. Aan de test deden 419.093 deelnemers mee, die de eerste drie modellen van de Apple Watch droegen. De Apple Watch Series 4, met een verbeterde hartslagmeter, verscheen pas in het najaar van 2018.
In acht maanden tijd kregen iets meer dan tweeduizend mensen, 0,5 procent van de deelnemers, een melding van hun Apple Watch. Het horloge had een onregelmatige hartslag gedetecteerd en spoorde gebruikers daarom aan naar de cardioloog te gaan.
'Preventieve gezondheidszorg'
Na onderzoek met een professionele ECG-machine, bleek dat 84 procent van de mensen inderdaad last had van atriumfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij het hart wel blijft kloppen maar door zijn onregelmatige ritme zorgt voor onder meer kortademigheid en de vorming van bloedpropjes.
Zeker omdat een hartritmestoornis niet altijd doorlopend voorkomt, is het dragen van een Apple Watch een voordeel. "De resultaten van de Apple Heart Study tonen de potentiële rol die innovatieve digitale technologie kan spelen in meer voorspellende en preventieve gezondheidszorg", zegt Lloyd Minor, decaan van de Stanford School of Medicine.
Apple Watch controleert op twee manieren
De Apple Watch controleert op verschillende momenten van de dag automatisch de hartslag van de gebruiker, via groen en infrarood licht. De sensoren meten dan de hoeveelheid en snelheid van het bloed en brengen zo de hartslag in kaart.
De nieuwste Apple Watch heeft ook een ECG-scanner, die de hartslag nauwkeuriger meet door 30 seconden lang de elektrische activiteit van de hartspier op te nemen. Het maken van zo'n hartfilmpje met de Apple Watch is de in Europa nog uitgeschakeld. De functie zou binnenkort door de EU worden goedgekeurd.