Virtual reality

Getest: draadloze Oculus Quest maakt VR makkelijk

© Bright

Is de Oculus Quest de broodnodige opleving van VR?
30 april 2019 om 19:11
Update: 30 april 2019 om 19:57

De nieuwe VR-bril van Facebook-bedrijf Oculus is betaalbaar, makkelijk te installeren en helemaal draadloos. Bright testte de Oculus Quest als een van de eerste.

Facebook-bedrijf Oculus zou met de Oculus Quest wel eens goud in handen kunnen hebben. Waar mijn geloof in VR een dieptepunt bereikt had, heeft het testen van de Quest me het plezier in virtual reality weer laten terugvinden. De Quest is namelijk volledig draadloos en relatief goedkoop, maar toch van hoge kwaliteit.

Het unieke aan de bril is dat je alleen de bril en de controllers nodig hebt, verder niks. Dus geen gaming-pc, geen camera's of sensoren om aan te geven hoe groot je kamer is, geen koptelefoon en zelfs geen internet, want de meeste spellen zijn na installatie volledig te spelen zonder online te gaan. Je hebt niet eens een kamer nodig, want de bril neem je zo mee in je rugzak om er op uit te gaan.

De bril werkt met vier camera's die tracken waar jij en de controllers zijn. In het begin kijk je door de camera's heen en teken je je veilige speelzone af, en dan kan je direct los.

Nadelen

Voor de echte game-fan schiet de Quest misschien iets tekort. De bril wordt aangestuurd door een Snapdragon 835-chip, dezelfde chip die twee jaar geleden al in de Samsung Galaxy S8-smartphone zat. Daarom kan de bril niet al te intensieve grafische spellen aan en moeten spellen speciaal voor de bril worden aangepast.

Dat betekent ook dat je alleen games kan downloaden vanuit de Oculus Store en niet vanuit andere VR-winkels zoals Steam VR. Daar komt bij dat de controllers alleen werken als de camera's in de bril je handen zien, waardoor de tracking bij snelle games soms niet ideaal is. 

Plezier voor allemaal

Voor mij zorgde de flexibiliteit van de Quest voor de grootste lol die ik ooit met een VR-bril beleefd heb. De bril ging mee logeren en mee op visite, mee naar een bedrijfsuitje en belandde zelfs bij mijn ouders op hun hoofd, zonder problemen. Omdat je op je telefoon kan meekijken wat de speler ziet, wordt het zelfs een soort gezelschapsspel.

Voor 449 euro ben je klaar en hoef je dus niks extra's bij te kopen. Het is natuurlijk nog steeds een flink bedrag, maar door de toegankelijkheid is de Quest een concurrent voor de PlayStation VR en de Nintendo Switch.

De Oculus Quest is binnenkort te koop in Nederland en verschijnt met 64GB opslag (449 euro) of 128GB opslag (549 euro).

Kijk ook: voor wie is de Oculus Go bedoeld?

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal