Chips

Belangrijke chipontwerper ARM breekt met Huawei

22 mei 2019 om 12:42
Laatste update: 24 mei 2019 om 10:29

De top van de belangrijke Britse chipontwerper ARM heeft zijn personeel opdragen om alle samenwerkingen met Huawei te stoppen.

ARM-medewerkers krijgen te horen om "alle actieve contracten, rechte op ondersteuning en alle nog lopende opdrachten" te staken, meldt de BBC op basis van interne documenten. ARM maakt de chipontwerpen die de basis vormen voor het merendeel van alle mobiele processoren: chips van Apple, Qualcomm, Samsung en ook Huawei zijn gemaakt volgens de ARM-architectuur.

De bedrijven betalen ARM licentiekosten om de ontwerpen te mogen gebruiken. Als Huawei wordt afgesloten van samenwerking met ARM, wordt het veel moeilijker voor het bedrijf om zijn eigen chips te maken. Een deel van de ARM-chipontwerpen bevat volgens een interne memo "technologie van Amerikaanse oorsprong". Daarom vallen de ontwerpen volgens het Britse ARM onder de handelssancties die de VS aan Huawei heeft opgelegd.

Gevolgen voor Huawei stapelen op

Door die sancties beperkte Google eerder deze week ook al de toegang tot Android voor Huawei. De VS verzachtte de sancties dinsdag tijdelijk, om de gevolgen voor consumenten zo klein mogelijk te houden. Die verzachtende periode geldt niet voor ARM, zegt het bedrijf tegen de BBC.

Gebruikers van Huawei-telefoons zouden door de Android-beperking vrij snel niet meer zeker zijn van updates en upgrades. De Consumentenbond raadt de aankoop van Huawei-telefoons voorlopig nog niet af, maar adviseert consumenten wel de sancties in de gaten te houden.

Android-alternatief

Huawei werkt al een aantal jaar aan een eigen Android-alternatief voor dit soort gevallen. Het is echter niet bekend of het bedrijf is voorbereid op het wegvallen van de dominante chiparchitectuur van ARM. Bovendien worden er ook klappen verwacht voor de netwerktak van Huawei, die ook van Amerikaanse leveranciers en patenten afhankelijk is.

5G

Het Chinese Huawei wordt gewantrouwd door het westen. Veel landen, waaronder Nederland, willen niet dat Huawei wordt betrokken bij de aanleg van cruciale 5G-netwerken. Ook zouden er bij de AIVD vermoedens bestaan dat Huawei via een verborgen achterdeur een Nederlandse telecomprovider bespioneert.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's