Jony Ive redde Apple maar zijn vertrek is geen ramp
Samen met Steve Jobs speelde Jony Ive, die donderdagavond zijn vertrek aankondigde bij Apple, een niet te onderschatten rol in de wederopstanding van het bedrijf dat het in de jaren negentig zo moeilijk had. Maar zijn afscheid hoeft geen ramp te zijn voor Apple.
Toen Steve Jobs in 2011 zijn vertrek bij Apple bekendmaakte, werd het aandeel Apple in een klap 10 miljard dollar minder waard. Het donderdagavond aangekondigde vertrek van ontwerper Jony Ive zorgde ervoor dat het aandeel in de nabeurshandel 8 miljard dollar aan waarde verloor.
Het toont hoe belangrijk Ive voor Apple was en is. De Brit die in 1992 in dienst trad bij het bedrijf, gaf samen met de in de zomer van 1997 teruggekeerde Steve Jobs de wederopstanding van het bedrijf vorm. Apple-oprichter Jobs herkende het talent van Ive en benoemde hem tot senior vice president industrial design.
De twee werkten samen aan verscheidene iconische producten. Eerst bracht Apple in 1998 de iMac op de markt: een kleurig vormgegeven, bolvormige computer waarmee Apple zich nog nadrukkelijker dan voorheen onderscheidde van de grijze pc’s die de markt op dat moment domineerden.
Witte oordopjes
De iMac zette Apple weer op de kaart en zorgde er bovendien voor dat het bedrijf financieel weer lucht kreeg. De kleurige computer bleek echter nog maar het opstapje naar het werkelijke succes. Dat volgde met de introductie van de iPod in 2001.
Mp3-spelers waren er voor de iPod ook al volop, maar de muziekspeler van Apple viel op door zijn eenvoud en schoonheid. Opeens begon Apple ook op grote schaal mensen aan te spreken die voorheen nooit Apple-producten kochten. De witte oordopjes doken overal op in het straatbeeld.
Toen Apple in 2007 ook nog de vernieuwende iPhone introduceerde was het pleit beslecht. Dankzij het ongekende succes van de smartphone die jarenlang de toon zette en veelvuldig werd gekopieerd, werd Apple het waardevolste bedrijf ter wereld.
Dankzij het succes van de iPod en de iPhone wist Apple ook de fanschare voor zijn desktops en laptops uit te breiden. De introductie van nieuwe producten, zoals de iPad en Apple Watch, zorgen steevast voor lange rijen voor de eveneens door Ive ontworpen Apple Stores.
Ruimteschip
Na de dood van Jobs in 2011 werd de invloed van Ive alleen maar groter – misschien was hij wel belangrijker dan ceo Tim Cook. Hij werd degene die bepaalde welke producten Apple op de markt zou brengen en hoe ze eruit zouden gaan zien, schrijft Bloomberg. Afgelopen jaren was Ive bovendien veel tijd kwijt aan het ontwerp van Apple Park: het nieuwe ruimteschip slash hoofdkwartier van het bedrijf.
Tegen die achtergrond is het niet vreemd dat menige Apple-volger nu spreekt van ‘het einde van een tijdperk’. Tegelijkertijd komt het afscheid niet als een enorme verrassing. “Jony Ive was al jaren bezig om Apple te verlaten”, schrijft Bloomberg. Vanaf 2015, toen hij de functietitel ‘chief design officer’ kreeg toebedeeld, delegeerde hij steeds meer van zijn taken. Volgens ingewijden kwam hij de laatste tijd nog maar twee keer per week op kantoor.
Ook ging er de laatste tijd wel eens wat mis. “In het post-Jobs-tijdperk is het software-ontwerp minder geworden en ook de hardware is niet altijd om over naar huis te schrijven”, schrijft de bekende Apple-blogger John Gruber. “Ik ken de ins en outs niet, maar ik denk dat je rustig kunt stellen dat het toetsenbordfiasco van de MacBooks te wijten is aan Jony Ive’s obsessie met dunheid en minimalisme.”
LoveFrom
Zo bezien valt de klap van het vertrek van Ive wel mee. Wellicht is juist goed dat er een keer een nieuwe wind gaat waaien. Op het gebied van smartphones kan Apple bijvoorbeeld wel wat ontwerpinnovatie gebruiken.
Apple werkt daarnaast zover vooruit dat de hand van Ive de komende jaren nog wel zichtbaar zal blijven. Zijn vertrek is bovendien maar half. Met zijn nieuwe bedrijf LoveFrom blijft hij op projectbasis voor Apple werken. “Er zijn producten waar we al jaren aan werken en ik ben heel erg blij dat ik daaraan kan blijven werken”, zegt Ive in een interview met de Financial Times.
“Apple blijft profiteren van Jony’s talent”, stelt Tim Cook in een verklaring. Hij wijst erop dat Ive behalve mooie producten ook “heeft gebouwd aan een briljant en gepassioneerd design-team”.