Misverstand rond 'appverbod': boete voor fietsers die niet appten
De term 'appverbod' zorgt voor verwarring onder fietsers. Volgens de nieuwe regels is het vasthouden van de telefoon tijdens het fietsen überhaupt verboden.
Het nieuwe verbod dat sinds 1 juli van kracht is, werd door de politie zelf samengevat als: 'ook appen op de fiets verboden'.
Veel landelijke media volgden en spraken allemaal van een 'appverbod'. En inderdaad, het terugdringen van WhatsAppen op de fiets is een speerpunt van het verbod.
Maar in Tilburg bleek dinsdagmiddag al dat de term 'appverbod' voor misverstanden zorgt, meldt het Brabants Dagblad. Daar werden tien fietsers bekeurd voor het vasthouden van hun telefoon. Nagenoeg alle fietsers dachten dat alleen appen op de fiets verboden was.
Vasthouden telefoon op de fiets verboden
In praktijk geldt: het vasthouden van een telefoon (of tablet, mp3-speler) is voldoende voor een boete. Dat legden alle media in hun berichten onder de kop 'appverbod' ook uit, maar blijkbaar beklijft vooral het verbod op fietsend berichtjes lezen en versturen.
Het verbod is eigenlijk precies hetzelfde als het telefoonverbod dat al jaren in de auto geldt: handsfree is prima, maar bij vasthouden geldt geen onderscheid over gebruiken of niet. Fietsers die dat wel begrijpen, schaffen massaal telefoonhouders voor op het stuur aan, verkoop steeg met 1000 procent.
Boete
De boete voor het vasthouden van de telefoon bedraagt 95 euro, plus administratiekosten. De overheid is onlangs begonnen met een campagne die Nederlanders bewust moet maken van het geheelverbod op het vasthouden van de telefoon tijdens het fietsen. Stoppen en dan zittend op de fiets een smartphone gebruiken, is nog wel toegestaan.
Kijk ook: wat is de beste telefoonhouder?
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's