Deepfake-telefoontje

AI-software deed CEO na om geld te stelen

30 augustus 2019 om 12:54
Update: 30 augustus 2019 om 13:03

Criminelen hebben in maart 220.000 euro gestolen met behulp van software met kunstmatige intelligentie (AI) die de stem van de topman van een bedrijf kon nadoen.

De criminelen belden het hoofd van een Brits nutsbedrijf op. De kunstmatige intelligentie zorgde er voor dat de stem aan de telefoon klonk als die van een topman van het moederbedrijf van de stroomleverancier. Vervolgens eiste de nep-topman dat het geld binnen een uur naar een Hongaarse leverancier werd gestuurd.

Het is zover bekend de eerste keer dat een kunstmatige intelligentie zo wordt ingezet door criminelen, schrijft The Wall Street Journal, hoewel dat ook kan komen omdat niemand er eerder melding van heeft gemaakt. De verzekeraar van het bedrijf, Euler Hermes Group, wilde niet zeggen om welk bedrijf het precies gaat.

Software bootste stem na 

Volgens de verzekeraar herkende het hoofd van het nutsbedrijf het 'lichte Duitse accent en de melodie van de stem' van de topman. De hackers zouden mogelijk commercieel te verkrijgen stemnabootsingssoftware hebben gebruikt om de topman na te doen. 

De criminelen probeerden later nog meer geld los te peuteren bij het bedrijf, maar omdat het volgende telefoontje vanuit Oostenrijk kwam, kreeg het slachtoffer argwaan. Ook zou de 'topman' hebben beloofd dat het nutsbedrijf het geld snel weer terug zou krijgen, maar het nutsbedrijf had nog geen terugbetaling ontvangen.

Onderzoekers van bedrijven als Adobe werken aan software die het mogelijk moet maken om zogenoemde 'deepfakes' te herkennen: door kunstmatige intelligentie gegenereerde beelden die net echt lijken. Dit zal vermoedelijk niet de laatse keer zijn dat criminelen deepfake-achtige technologie inzetten.

Zo werken deepfakes met video:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.