Fans houden oude Pebble-smartwatches in leven
Een grote groep fanatieke fans van Pebble doet er alles aan om het eerste smartwatchmerk in leven te houden. Er wordt zelfs gewerkt aan een nieuw slim horloge.
Ken je Pebble nog, het eerste echte smartwatchmerk dat in december 2016 voor een schijntje werd overgenomen door Fitbit? In juni 2018 trok Fitbit de stekker uit de servers van Pebble, waarna de meeste onderdelen van de slimme horloges niet meer zouden werken. De verrassing is dan ook groot dat er nog steeds tienduizenden mensen met veel plezier hun Pebble dragen én er zelfs nog nieuwe apps op installeren.
Dit blijkt uit een reportage van de repareernieuwssite iFixit. Achter de schermen zijn er tientallen ontwikkelaars en oud-medewerkers druk bezig om het besturingssysteem van het horloge in de lucht te houden en kapotte modellen te repareren. Er wordt zelfs gesproken over een nieuw model.
Geschiedenis
Pebble werd in 2008 bedacht door de Canadees Eric Migicovsky, die op dat moment aan de TU Delft studeerde. Hij knutselde een fietscomputer in elkaar waarop bij notificaties kon ontvangen voor zijn 'opafiets', maar werd door vrienden geadviseerd om er toch vooral een horloge van te maken.
Dat resulteerde in 2012 in de crowdfundcampagne voor Pebble, de eerste echte smartwatch ter wereld. Het doorbrak als eerste op Kickstarter de grens van 10 miljoen dollar. Er volgden verschillende modellen die ook succesvol leken, maar uiteindelijk werd de concurrentie van de Apple Watch en de Fitbit te groot.
Het bedrijf werd in december 2016 voor een prikkie (23 miljoen dollar daar het schijnt) overgekocht door Fitbit. Het was wachten totdat het bedrijf de nek om werd gedraaid, wat uiteindelijk gebeurde in juni 2018.
Heden
Toch zijn er nog steeds veel Pebble-horloges in gebruik, door een fanatieke groep programmeurs en ex-medewerkers. Bij de teloorgang van het merk Pebble stond de Rebble Alliance op. Zij zorgden ervoor dat er een alternatief besturingssysteem kwam met een alternatieve appwinkel. Vrijwel alle functies werken nog steeds, als de eigenaar van de horloge moeite doet om het nieuwe systeem op zijn of haar horloge te installeren.
Er zijn inmiddels 177.000 mensen die een Rebble-account hebben, waarvan 9000 gebruikers een jaarlijks bedrag betalen om over de laatste features te beschikken. Ook is er een levendige handel in 3D-geprinte hoesjes voor verschillende modellen, inclusief nieuwe knoppen en reparatie-handleidingen voor kapotte exemplaren.
Toekomst
Zoals het artikel vermeldt: "Alle Pebbles zullen uiteindelijk sterven." Maar dat wil niet zeggen dat de Rebble Alliance zich daarbij neerlegt. Er zijn zelfs plannen om een nieuw model te ontwikkelen, geïnspireerd op de Pebble, draaiend op de RebbleOS-software. Er zijn al verschillende prototypes in de maak. Of het echt gaat lukken is de vraag, maar iFixit stelt terecht: "Pebble is het meest succesvolle gefaalde hardwarebedrijf ooit."
Kijk ook: review allereerste Pebble Watch
Volg al onze updates over smartwatches