Getest: Hue Smart button, Filament lamp en stekker
Philips Hue assortiment uitgebreid

Getest: Hue Smart button, Filamentlamp en stekker

11 november 2019 om 09:51
Laatste update: 11 november 2019 om 09:51

Philips Hue is ons favoriete systeem voor slimme verlichting. Rutger testte de nieuwe Smart button, de plug en de sjieke filamentlamp.

Philips had één gapend gat in het Hue-assortiment en dat was een slimme stekker. De plugs van Osram waren wel toe te voegen, maar gaven dan in de app aan dat ze niet bereikbaar waren, zelfs als ze prima functioneerden. Voor hetzelfde bedrag als die Osram-plug koop je er nu eentje van Hue zelf. Daarmee kun je een lamp met een niet-compatibele fitting schakelen, maar ook voorkomen dat je bij een lamp waar vier peertjes in moeten, financieel helemaal leegloopt.

In plaats van vier lampen van samen minimaal 80 euro, zet je er dan gewoon 1 stekker tussen van 20 euro. Kun je niet dimmen, maar wel schakelen. Het ontwerp is zo minimaal mogelijk en Hue heeft er (in tegenstelling tot Ikea) voor gekozen om een schakelaar op de plug te plaatsen. Waardoor je hem ook zonder app of knop kunt schakelen. Handig. 

Hue stekker

Klein doorntje in het oog in de collectie was ook de vormgeving van de peertjes. Bij de meeste lampen zie je die niet, maar bij sommige lampen hangt het peertje vol in het zicht en dan was de mattige beglazing en de vorm niet het toppunt van schoonheid. De nieuwe Filament-lampen staan een stuk beter. Ze lijken op oude kooldraad lampen, maar werken gewoon met led. Verkrijgbaar in drie vormen.

Het filament lijkt op het standaard peertje. De globe is een wat opgezette variant daarvan en de Edison mist de bolling uit een regulier peertje. De lampen geven alleen warm wit licht, maar zijn wel te dimmen. De prijzen zijn ook ouderwets sympathiek. De goedkoopste is 20 euro, de duurste 30.  

Globe Filament lamp

Smart Button

De laatste toevoeging is de Smart Button. Philips had al twee soorten schakelaars: eentje op kinetische energie en eentje op batterijtjes. Maar dat zijn beide best grote apparaten. De nieuwe Smart Button doet vooral denken aan kickstarterhit Flic. Kleine ronde knopjes die je aan al je slimme apparaten kunt hangen. De Hue-variant is iets handiger, want hij is magnetisch en daardoor kun je hem eenvoudig aan een meegeleverde blindplaat of klein rond plaatje monteren. Maar hij blijft ook zitten op je stalen koelkast, fornuis of afzuigkap.

Hue Smart button

Naast het formaat heeft de Smart button ook unieke functionaliteit in de app gekregen. Met de Dimmer Switch kun je door vaker op de aan knop te klikken meerdere elkaar opvolgende scenes activeren. Met de Smart button kun je instellen dat op basis van de tijd van de dag een andere scene wordt geselecteerd én je kunt daarnaast door vaker te klikken andere scenes oproepen.

Dat werkt feilloos en is ook een handige oplossing voor de kinderkamer. Je kind dat wakker is geworden kan op die manier met een druk op de knop uitvogelen of hij al uit bed mag, zonder dat daar de hele nacht een lampje voor hoeft te branden. Ook de Smart-button is vriendelijk geprijsd met 20 euro.

Volg onze updates over smart home