Apple heeft de camera-app Spectre van de Nederlander Sebastiaan de With uitgeroepen tot de beste iPhone-app van het jaar.
Spectre is een camera-app van de Nederlandse ontwerper en fotograaf Sebastiaan de With en ontwikkelaar Ben Sandofsky. Eerder maakten zij al de bekroonde camera-app Halide, die iPhone-gebruikers in RAW-formaat laat fotograferen zonder verlies van de automatische aanpassingen die moderne iPhones aan foto's doen.
Foto's met lange belichting
Spectre maakt het voor gebruikers erg makkelijk om bijzondere 'long exposure'-foto's te maken. Daarbij staat de sluiter van de camera langer open, zodat bewegende lampen bijvoorbeeld sierlijke lijnen vormen, of stromend water wordt omgetoverd tot een dromerig ogende mist.
Tot nu toe was het maken van zo'n foto vrij ingewikkeld: de camera moet erg stabiel staan, met de juiste lichtinstellingen en dan moest de fotograaf alsnog gokken hoe lang de sluiter wordt geopend. Spectre maakt zulke foto's simpel, en werkt vanuit de hand. De enige instelling is die voor de lengte van de sluitertijd: 3, 6 of 9 seconden. De rest wordt door de krachtige kunstmatige intelligentie van de app geregeld.
Ontwerper Sebastiaan de With vindt het mooi om van Apple de waardering te krijgen voor zijn camera-app, zegt hij tegen Bright.nl. "De standaard camera-app van de iPhone doet steeds meer, maar toch blijft er ruimte voor een niche die wij bedienen. Het Halide deden we dat al: veel mensen weten niet eens wat RAW-foto's zijn, maar wij zijn er juist voor de mensen die dat wel weten."
Vooral het maken lichttekeningen met Spectre blijkt populair. Daarom krijgt de app binnenkort een update. "Het wordt makkelijker om tekeningen met licht te maken omdat we onder meer de lichtgevoeligheid hebben aangepast", stelt ontwikkelaar Ben Sandofsky.
"Spectre kan alleen bestaan dankzij de software van Apple", stelt Sandofsky. "Wij zijn maar met z'n tweeën, we weten vrijwel niks van kunstmatige intelligentie. Een volwassen camera-app als die van ons kan je eigenlijk niet met z'n tweeën bouwen, behalve als je voortbouwt op het werk van Apple."
iPhone- en iPad-games van het jaar
De beste iPhone-game van het jaar is volgens Apple Sky: Children of the Light, gemaakt door Thatgamecompany, bekend van Journey. Sky speelt op een vergelijkbare manier: de speler wordt zonder duidelijke opdracht losgelaten in een prachtig ontworpen magische wereld. Daar komen zij andere spelers tegen en worden zij naar uitdagingen geleid, allemaal op een non-verbale, simpele manier.
"We hebben Sky heel bewust eerst voor iOS uitgebracht", vertelt Jennie Kong die het narratief van Sky heeft geschreven. "Onze eerdere game Journey kwam eerst voor de PlayStation uit, en dan bereik je eerst een ander publiek. Door een game op een smartphone uit te brengen, bereik je mensen die anders nooit een game als deze zouden aanraken."
Hyper Light Drifter heeft de prijs voor beste iPad-game van het jaar gewonnen. Een razendsnelle, ouderwets pittige avonturengame in een schitterend 16-bit landschap. Spelers verkennen de wereld en kerkers, vinden daar nieuwe wapens en vaardigheden en krijgen vooral door hun ervaringen stukje bij beetje het verhaal tot zich.
Beste Apple Arcade-game
Apple's eigen gamedienst Apple Arcade is pas sinds september beschikbaar, toch is er ook in die categorie dit jaar een winnaar. Apple Arcade-games zijn er voor iOS, Apple TV en Mac, en zijn niet los te koop maar alleen speelbaar voor abonnees die 5 euro per maand betalen.
Sayonara Wild Hearts omschrijft zichzelf als een interactieve muziekvideo. Spelers moeten op het geluid van de beat op de juiste knoppen drukken, het juiste pad kiezen of op het nippertje een obstakel ontwijken. Zwaardgevechten en motorritten in unieke vormgeving op een razend tempo maken Sayonara Wild Hearts een van de opvallendste games van het jaar, met een hoopvolle boodschap aan het eind.
"We zijn erg tevreden dat we Sayonara Wild Hearts via Apple Arcade hebben uitgebracht", zegt uitgever Annapurna Interactive. "Als de game los was verschenen, was hij misschien niet zoveel gedownload en gespeeld als nu. Zo'n prijs van Apple is alleen maar een extra aanmoediging."
Beste apps voor Mac en iPad
De prijs voor beste Mac-app van het jaar gaat naar Affinity Publisher. Opmaaksoftware die veelzijdige maar ook gebruiksvriendelijk is. Een stuk betaalbaarder dan concurrenten als InDesign, maar ook te gebruiken voor het vormgeven van alles van boeken en tijdschriften tot menu's, folders, labels en nog veel meer.
Flow by Moleskine is de iPad-app van het jaar geworden. Misschien wel de beste benadering van een leeg vel papier tot nu toe op de iPad. Door het digitale tekenvlak oneindig breed te maken, kan onbelemmerd wordt getekend. Achtergronden zoals lijntjes of ruitjes zijn zelf in te stellen, net als de verzameling digitale potloden, pennen en stiften aan de zijkant van het beeld.
"Het maken van Flow was vooral het schrappen van functies", legt app-ontwerper Ben Hamey. "De app is niet ingewikkeld: geen gedoe met lagen, geen losse pagina's. Maar hij is ook veelzijdig genoeg: je kan zelf bepalen welke pennen je in je digitale etui hebt: als jij zes potloden in verschillende kleuren wil gebruiken, dan kan dat. En dat maakt de app voor jou dan juist simpeler en sneller in gebruik."
Flow krijgt binnenkort de veelgevraagde functie om foto's toe te voegen. "Die kunnen gebruikers overtrekken, om tekenend te oefenen, of bijvoorbeeld een schets te beginnen", aldus Hamey.
Flow kent een abonnementsmodel: 1,99 euro per maand of 12,99 euro per jaar. "Dat doen we bewust, zodat we de app constant kunnen blijven verbeteren en bijwerken", zegt Hamey. "Gebruikers zijn dan verzekerd van een app die blijft bestaan, in plaats van dat zij na een paar jaar weer een nieuwe app moeten kopen."
Games voor Mac en Apple TV
Verder is het fraai vormgegeven platformspel GRIS de beste Mac-game van het jaar geworden. Schilderachtig mooie omgevingen waarin de speler soms piepklein wordt getoond, ondergeschikt aan de omgeving en zo een krachtig onderdeel van het verhaal.
Apple TV-game van het jaar is Wonder Boy: The Dragon’s Trap, een grafische remake van de populaire game uit de jaren '80. Ook speelbaar in zijn originele uiterlijk maar de handgetekende graphics maken de game weer helemaal fris.
Cameratest: hoe scoort de iPhone 11 Pro?
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's