Doorbraak met transparant zonnepaneel: mooier en efficiënter
Kristalhelder

Doorbraak met transparant zonnepaneel: mooier en efficiënter

18 december 2019 om 14:43
Laatste update: 18 december 2019 om 14:43

Wetenschapper ontwikkelden een methode om zonnepanelen te perforeren met minuscule gaatjes. Hierdoor zijn ze transparant, zonder de vele nadelen van bestaande doorzichtige panelen.

Dat deden ze bij panelen gemaakt van kristalsilicium. De transparante zonnepanelen zouden ramen van bijvoorbeeld kantoorgebouwen en wolkenkrabbers kunnen vervangen en groene stroom opwekken. Op termijn kan de technologie wellicht worden gebruikt voor autoruiten of smartphoneschermen, zodat die apparaten zichzelf opladen.

Wetenschappers proberen al jaren om een neutraal gekleurd en transparant zonnepaneel te maken. De meeste exemplaren waren amper doorzichtig of wekten weinig stroom op. Daarnaast waren er vaak kleurzwemen in de transparante delen te zien.

Kristalsilicium werd lange tijd als inefficiënt voor een transparant paneel gezien, omdat het van nature niet doorzichtbaar is. Toch dachten de  wetenschappers dat dit materiaal optimaal is voor transparante zonnepanelen omdat, alle bekende nadelen ontbreken.

 

De wetenschappers ontdekten dat ze een prototype transparant konden maken door het paneel te perforeren met duizenden kleine gaatjes ter grootte van menselijke haren. Door een specifiek gebruikt patroon is het paneel onzichtbaar voor het menselijke oog.

Goed als raam

De geperforeerde panelen hebben een efficiency van 12,2 procent. Dat is aanzienlijk minder dan de gebruikelijke 20 tot 25 bij traditionele panelen, maar het is beter dan bij eerdere transparante panelen. Het prototype doet het ook buitengewoon goed in de verticale stand als raam. Bij een lage invalshoek van zonlicht verliezen conventionele zonnepanelen die verticaal staan vaak capaciteit, maar dat is bij dit model amper het geval.

De volgende stap is het op schaal ontwikkelen van de zonnepanelen. Dat hoeft geen groot bezwaar te zijn: de wetenschappers denken dat de panelen net zo complex in productie zijn als gewone zonneschermen.

Star Wars-lightsabers zijn écht mogelijk

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's