De Tesla Cybertruck voldoet waarschijnlijk niet aan de Europese eisen voor wegverkeer, zeggen experts. De auto is mogelijk zelfs gevaarlijk voor inzittenden.
Dat zeggen deskundigen van het Duitse SGS-TÜV Saar tegen Automobilwoche. Die deskundigen werken samen met automakers om te zorgen dat voertuigen voldoen aan de eisen van de Europese Unie. Die eisen worden weer gecontroleerd door de TÜV, toonaangevend voor zijn autokeuringen in Europa.
De Tesla Cybertruck heeft zijn opvallende uiterlijk te danken aan zijn opbouw. De meeste auto's hebben een chassis waar een carrosserie op wordt geplaatst. Het chassis zelf heeft allerlei kreukelzones die klappen opvangen en verdelen.
Maar bij de Cybertruck is de volledige wagen een soort chassis, waardoor de auto erg stijf is. De auto is opgebouwd uit staal en extra gehard glas. "De inzittenden voelen zich veilig, maar zijn dat niet", zegt expert Stefan Teller van SGS-TÜV Saar.
Klappen opvangen
Door de opbouw zou de Cybertruck slecht zijn in het absorberen van klappen. Een kreukelzone ontbreekt, bij een ongeluk is dat gevaarlijk voor zowel voetgangers als inzittenden. Die inzittenden zouden bij een botsing zo'n klap krijgen dat airbags nauwelijks zin hebben, denken de experts.
In de VS is wordt de Cybertruck geclassificeerd als 'heavy duty'-wagen; een kleine vrachtwagen. Daar gelden minder strenge veiligheidseisen voor in de VS. SGS-TÜV Saar denkt dat de Cybertruck gewijzigd moet worden om in Europa op de weg te mogen. In zijn huidige staat zijn er "te grote tekortkomingen", denkt de adviesinstantie.
Kijk ook: hoe bevalt de Tesla Model 3?
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's