Bright 25 van 2019: de gadgets en tech van het jaar
Voor het vijftiende jaar maken we de balans op in een jaaroverzicht. Dit waren de 25 meest vernieuwende tech en trends van 2019. "This is the way."
25 The Hacksmith
Bright heeft een geweldig jaar achter de rug. Ons grootste succes was het behalen van de 100.000 abonnees met ons YouTube-kanaal. Veel dank daarvoor! De Silver Creator Award staat fier in ons redactielokaal. Van een geheel andere orde is het kanaal van de Canadees James Hobson, beter bekend als The Hacksmith. Een deel van zijn miljoenen fans waren van de partij tijdens zijn eerste optreden in Nederland, eind november op ons techfest Bright Day. Indrukwekkend is zijn poging een Star Wars-lightsaber na te bouwen. Werkend wel te verstaan. Hij heeft zijn derde versie net klaar.
24 Always-on smartwatches
Wat valt er nog te verbeteren aan de populairste smartwatch, de Apple Watch? Nou, een scherm dat ten alle tijden de tijd toont, zoals in de nieuwe Series 5. Dat deed ie daarvoor niet, nee, dan moest je ‘m aanraken of je pols bewegen. Een detail wellicht, maar wel een toevoeging die aangeeft hoe volwassen de smartwatch in korte tijd is geworden. Ook de Versa 2 van Fitbit (volgend jaar Google Watch geheten?) en de Samsung Galaxy Watch Active 2 hebben een always-on display.
23 Cloudgaming
Hoe lang blijven we nog games downloaden of op dragers aanschaffen? Dit jaar zijn de eerste stappen gezet naar het streamen van games vanuit de cloud. Google introduceerde de gamedienst Stadia en Microsoft test xCloud: allebei een spelcomputer die je niet koopt en die niet in je huis staat. Is dit de toekomst voor het spelen van games op elk denkbaar scherm? We gaan het meemaken. Het streamen van games is elk geval niet te vergelijken met het streamen van films en series. Games zijn zeer interactief, dat vergt veel van je verbinding en van de servers.
22 HBO-serie Chernobyl
Een van de beste series van het jaar was Chernobyl. De vijfdelige miniserie van HBO gaat over de Tsjernobyl-kernramp in 1986 en de nasleep ervan. Het is ijzingwekkend om te zien hoe dicht Rusland en Europa waren bij een complete catastrofe.
21 Bose 700
Muziek op ons hoofd hebben we anno 2019 het liefst draadloos en met ruisonderdrukking. Wat koptelefoons betreft was Bose lange tijd marktleider. Sony nam de troon over met zijn 1000X model, waarvan de derde versie (1000XM3) al geruime tijd in onze koopgids Bright Stuff wordt aangeraden. Bose reageerde dit jaar met de Bose 700. Het geluid van de koptelefoon is geweldig evenals de ruisonderdrukking. Grootste pré van Bose blijft de ondersteuning voor twee Bluetooth-aansluitingen tegelijkertijd, zodat je eenvoudig van bijvoorbeeld je laptop naar je smartphone kunt switchen.
20 Spotify goes podcasting
De populairste muziekdienst ter wereld heeft afgelopen jaar serieus werk gemaakt van het omarmen van podcasts. Spotify nam een aantal podcaststudio’s over en gaf podcasts in zijn app de ruimte die ze verdienen. Je vindt er natuurlijk ook de Bright Podcast.
19 Het 'zwarte gat' van Fortnite
Hoewel Fortnite Battle Royale is uitgegroeid tot een cultureel fenomeen, blijft het een uitdaging zo'n populair spel boeiend te houden. De seizoenen in het spel waren al briljant en dit najaar deed uitgever Epic Games nog een meesterzet. Het tiende seizoen markeerde het einde van het eerste hoofdstuk Fortnite. Het eiland dat gamers maar al te goed kenden, verdween mid oktober in een zwart gat. Liefst 48 uur kon niemand ter wereld Fortnite spelen. Kids werden gek. De stunt van het jaar wat ons betreft.
18 Telefoonverbod op de fiets
In auto’s mag je al sinds 2002 alleen hands-free met je smartphone bezig zijn en sinds 1 juli geldt dat ook voor fietsers. Er was nog wel wat verwarring omdat de nieuwe wet het ‘appverbod’ werd genoemd en veel fietsers dachten dat het verbod alleen geldt voor het gebruik van Whatsapp. Niet dus. Je mag je telefoon niet in de hand hebben en gebruiken, ongeacht welke app je gebruikt. Geheel terecht vinden wij, veiligheid staat voorop.
17 Apollo 11
Op 20 juli was het precies 50 jaar geleden dat we voor het eerst voet op de maan zetten. Onze ‘resident science officer’ Anna heeft er nog een fraaie video over gemaakt. Nog fraaier was Apollo 11 van Todd Douglas Miller. De docufilm van 90 minuten bestaat louter uit originele beelden van vijftig jaar geleden. Geen voice-over verteller. Amper muziek. Een bizarre kijkervaring die maakt alsof je maanmissie van toen in de tegenwoordige tijd beleeft.
16 Samsung Galaxy A
Samsung verraste vriend en vijand begin dit jaar met zijn vernieuwde Galaxy A-lijn. Hele solide smartphones tegen scherpe prijzen die de Xiaomi’s, Nokia’s en Motorola’s in veel gevallen het nakijken gaven. Van de A40 die nog steeds in onze koopgids Bright Stuff staat als aanrader, tot de opvallende A80 met draaicamera.
15 LegaalRijden.nl
Wij zijn bij Bright dol op elektrisch vervoer. Rutger test vooral auto’s, David stapt vaak op e-bikes en Bram is voorvechter van elektrische stepjes, skateboards en eenwielers. Deze PLEV’s (Personal Light Electric Vehicles) mogen officieel niet op de openbare weg in Nederland. Dat vinden wij, Bram voorop, nogal achterhaald. In vrijwel heel Europa kun je wel met je Xiaomi-step, Boosted-skateboard of OneWheel de weg op en jezelf verzekeren, maar niet in Nederland. En dus steunen wij de petitie van Legaalrijden.nl.
14 Avengers: Endgame
Het kan haast geen toeval zijn: in 2019 wordt niet alleen decennium afgesloten, maar ook een paar van de grootste entertainmentseries kwam tot een eind. Avengers: Endgame sloot elf jaar na Iron Man een zeer succesvolle filmreeks af. Marvel deed dat sterk: een passend einde voor de meeste personages, veel losse eindjes werden aan elkaar geknoopt en er blijft genoeg ruimte voor een hele nieuwe reeks films. Dat nette einde had Avengers te danken aan een strakke planning: de overkoepelende verhaallijn was al min of meer uitgedacht.
Dat was wel anders bij Game of Thrones, dat het laatste seizoen op eigen houtje moest doen omdat het laatste boek in de reeks er nog niet is. Het resultaat was een vrij overhaast, overvol seizoen vol vreemde beslissingen en onkarakteristiek gedrag.
Dat lot trof helaas ook Star Wars: The Rise of Skywalker. De film moet dertig jaar Star Wars afsluiten, maar probeert veel te veel te doen en doet daarmee de film én de reeks tekort.
13 Smartphones met 90Hz-schermen
Een scherm dat iets sneller ververst, scheelt dat nou zo veel? Absoluut. Gebruik een paar dagen het 90Hz-scherm van de Google Pixel 4 of OnePlus 7T en je wilt niet meer terug. Scrollen en vegen gaat zoveel vloeiender. Alsof je jaren blind bent geweest voor het gehakkel op alle andere telefoons.
12 Ikea Home Smart
De smart home had een slap jaar. Google heeft na jaren dolen zijn eigen smarthome-lijn samengevoegd met stiefzusje Nest. Apple’s HomePod is nog steeds niet in Nederland verschenen, terwijl Siri toch al een tijdje Nederlands praat en verstaat. Amazon deed wel leuke dingen maar de Echo-lijn speelt bij ons geen rol van betekenis. Enige lichtpunt was Ikea dat zijn smarthome-lijn heeft uitgebreid. Zo kun je nu slimme rolgordijnen ophangen. En kun je voor het eerst een Sonos-speaker kopen voor minder dan 100 euro.
11 Ziggo Mediabox Next
Het heeft zeven jaar geduurd maar Ziggo heeft eindelijk een opvolger uitgebracht voor zijn trage Horizon-mediabox: de Mediabox Next. Met een snel menu dit keer, ondersteuning voor 4K en apps voor YouTube, Netflix en Videoland. Helaas is de box vooralsnog alleen verkrijgbaar bij de duurste abonnementen.
10 Social media aan banden
Het speelkwartier voor sociale media was in 2019 voorgoed voorbij. Facebook lag al onder een vergrootglas sinds de Amerikaanse verkiezingen en die storm is niet meer gaan liggen. Ook YouTube paste dit jaar zijn beleid aan, nadat bleek dat video’s massaal misbruikt werden door pedofielen. Daarnaast wordt er volop gepest en vernederd op het videoplatform, wat onlangs eindelijk verboden werd. Twitter gaf juist het goede voorbeeld en besloot op eigen houtje alle politieke advertenties te verbannen. Dat durft Facebook niet. Sterker nog, politici mogen voorlopig ongestoord blijven liegen op Facebook en Instagram, maar normale mensen mogen dat niet.
9 iPhone 11
Apple heroverde de troon als maker van de beste cameratelefoon, na een jaar waarin de telefoons van Google, Huawei en Samsung een betere camera hadden. De iPhone 11 en 11 Pro hebben een geweldige nachtmodus en de functie Deep Fusion zorgt voor extra gedetailleerde foto’s bij goed licht. De groothoeklens maakt het geheel af en maakt de iPhone 11 in elke omstandigheid de beste camera. De iPhone 11 is ook nog eens iets goedkoper dan zijn voorganger, en alle modellen hebben een flink betere accuduur.
8 E-bikes everywhere
We hebben nog nooit zoveel e-bikes getest bij Bright als in 2019. Niet verwonderlijk want ze komen in alle soorten en maten tegenwoordig: design e-bikes, speed pedelecs, fatbikes, mountainbikes, e-bikes voorzien van ABS (!) en allemaal elektrisch. Wij hebben de smaak te pakken, jullie ook gezien de kijk- en leescijfers, dus je mag in 2020 nog meer tests en recensies verwachten.
7 AirPods Pro
De gewone AirPods deden draadloze oordoppen doorbreken, bepalen het straatbeeld en zijn niet aan te slepen. Zo zelfs dat je online struikelt over de nep-AirPods. Maar naast draadloos willen we tegenwoordig graag ruisonderdrukking. Ook bij oordoppen. Sony heeft een fijne set gemaakt, de WF-1000XM3, maar Apple kwam dit najaar met de AirPods Pro en die vinden we toch net wat fijner. Omdat je geen last hebt van het nare drukverschil in je oren dat normale ruisonderdrukking creëert.
6 Huawei in de ban
Huawei heeft een pittig jaar achter de rug. Als voornaamste tech-slachtoffer in de handelsoorlog tussen China en de VS kan Huawei geen volledige Android meer op zijn smartphones plaatsen. Waarmee ze in één klap minder aantrekkelijk zijn geworden voor de meeste mensen. Chinese concurrenten als Oppo, die niet op Trumps shitlist staan, spinnen er garen bij.
5 Vouwtelefoons
Juist wanneer het leek alsof de smartphone was uitontwikkeld, kondigde Samsung de Galaxy Fold aan, de eerste (en enige) vouwtelefoon die dit jaar is verschenen in Nederland. Meer vouwtelefoons zijn onderweg, zoals de Motorola Razr en Huawei Mate X. Een vouwtelefoon maakt dat je een groot scherm bij je hebt in een compacte vorm. Of juist een moderne smartphone, die gemiddeld genomen al best groot is, een stuk kleiner wordt en weer een beetje normaal in je broekzak past. Vouwtelefoons zijn met afstand de spannendste ontwikkeling voor smartphones in het afgelopen jaar.
4 TikTok
Je zou anno 2019 denken dat niemand meer aan Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat en Twitter kan tippen. Toch is daar ’plots’ een social media app die een serieuze bedreiging vormt voor ze: TikTok. De video-app is momenteel het snelstgroeiende sociale medium. Geen wonder, want zodra je de app opent, word je een omgeving ingezogen waarin je maar één ding kunt doen: eindeloos video’s kijken. Ook die van ons: @brightnl.
TikTok
3 Apple Pay
Ongeveer als laatste land in Europa kunnen Nederlandse klanten sinds de zomer bij de grote drie banken eindelijk van Apple Pay gebruik maken. Een innovatie schoon van eenvoud waar je vrijwel elke dag plezier van hebt. Zie het als 'contactloos betalen plus', want Apple Pay kent geen limiet.
2 Tesla
Elon Musk had een productief jaar met Tesla. De aankondiging van Model Y. De start van Gigafactory 3 in China en de aankondiging van Gigafactory 4 in Duitsland. De presentatie van de elektrische pick-uptruck Cybertruck, op z’n zachtst gezegd een opvallende verschijning. En het succes van de Model 3, dat in Nederland de bestverkochte auto van het jaar is geworden. De rest van de auto-industrie reageert komend jaar met veel volledig elektrische modellen, maar Tesla blijft met zijn oplaadnetwerk een sterke troef in handen hebben.
1 Streamingoorlog
De grootste strijd van het afgelopen jaar in de techwereld is die tussen de streamingdiensten: marktleider Netflix, nummer twee Videoland en de nieuwkomers Disney+ en Apple TV+. Met als voorlopige winnaar… wij, de kijkers! Want het aanbod aan goede series en films is nog nooit zo groot geweest als nu.
Sure, als je op elke dienst een abonnement afsluit ben je per maand wel wat kwijt, maar hey, daar zijn proefperiodes voor en je kunt abonnementen vrij goed delen. “This is the way.”
Niks missen in 2020?
Abonneer je op ons YouTube-kanaal.