Beste design van België: waterbank en afwasmiddel met bier
Onder de winnaars van de prijzen voor het beste design van België: een combinatie van een zitbank en een platenbak, afwasmiddel met bier en design voor de hond.
Wie zijn de winnaars van de grootste designprijzen van België? De Henry van de Velde Awards zijn te vergelijken met de Dutch Design Awards en bieden een overzicht van de beste nieuwe ontwerpen van België.
Publieksprijs naar Waterbenche
Over de winnende autofocale slimme bril Morrow, filmsetlamp Lightmachine en de regenwater opvangende zitbank en plantenbak Waterbench schreven we al eerder. De publieksprijs ging trouwens naar de Waterbench.
Van de twaalf Henry van de Velde Gold Award Winners 2020 hebben we drie meest interessante voor je uitgekozen.
Erik Sijmons - Lifetime Achievement award
Bij de naam Erik Sijmons gaat ook bij de meeste Belgen geen belletje rinkelen. Maar de ontwerper heeft wel degelijk zijn stempel gedrukt met een product dat in grote aantallen wereldwijd ons leven gemakkelijker heeft gemaakt. Sinds 1986 ontwerpt hij voor Samsonite. Met kofferset Cosmolite ontwierp Erik Sijmons voor Samsonite een van de meest iconische producten ooit.
Studio Plastique - Young Talent
Studio Plastique ontwerpt de dingen die dreigen vergeten worden maar wel belangrijk zijn. Comrades zijn drinkbekers die het overmatig drankgebruik bij jongeren afremmen, door drinken tot een precies maar omslachtig ritueel te verheffen.
Man’s Best Friend biedt accessoires voor honden die de kwaliteit van de ouderenzorg willen bevorderen. Zo zijn er tassen waarmee de hond de boodschappen kan dragen zoals in fietstassen en is er een mooi leren een tuigje waarmee je van een rolstoel een wagentje maakt dat door de hond getrokken wordt alsof je een Romeinse paardenmenner bent. Theresa Bastek en Archibald Godts begonnen Studio Plastique in 2016 op de Design Academy Eindhoven.
Ecover - Ecodesign by OVAM
Ecover ken je van het ecologisch afwasmiddel dat je in de gewone supermarkt aantreft. Al sinds 1979 is het bedrijf vanuit milieuproblematiek innovator op de markt van onderhoudsproducten. Inmiddels zijn er 400 werknemers. Bereikte resultaten naast eco buiten de biowinkel verkopen: het refill-systeem en ingrediënten uit afval, zoals een bijproduct van alcoholvrij bier.
Het blijkt meer om handen te hebben dan chemische mengsels. “Door dergelijke projecten leer je hoe moeilijk het is om afval te verwerken. Door dat hergebruik van alcoholhoudend bierafval zitten we opeens met andere belastingssystemen."
Wat we nog meer mogen verwachten? “We werken aan een wasmiddel dat herstellend werkt voor kleren."