NASA toont asteroïde Bennu in hoogste resolutie ooit
Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een fotografische kaart van het oppervlak van de asteroïde Bennu gepubliceerd van ongekende hoge kwaliteit.
De kaart van het oppervlakte van Bennu is een mozaïek van foto's die NASA’s OSIRIS-REx probe tussen 7 maart en 19 april 2019 in een strakke baan om de asteroïde schoot.
De kaart bestaat uit 2155 PolyCam-beelden die met software aan elkaar geplakt en gecorrigeerd zijn. Iedere pixel beslaat 2 inch oftewel 5 centimeter en daarmee is het de allerhoogste resolutie waarmee het oppervlakte van een hemellichaam fotografisch in kaart is gebracht.
OSIRIS-REx schoot al deze beelden vanaf een hoogte tussen de 3,1 tot 5 kilometer boven het oppervlakte van Bennu.
NASA gebruikte deze beelden om de veiligste plek op deze ruimterots te vinden, waar ze hun probe kunnen landen. Op de landingsplek met de codenaam Nightinggale in een grote krater is het de bedoeling dat het ruimtevaartuig in augustus voor een paar seconden landt. Daarna moet een monster van het regolith-materiaal worden genomen. Als alles volgens plan verloopt, dan moet OSIRIS-REx in september 2023 terug zijn op aarde.
Het volledige beeld is te downloaden op de OSIRIS-REx-pagina, het is een fors bestand van 859 MB.
Bedankt, ruimtevaart:
Geen tech-video missen? Abonneer je op het Bright YouTubekanaal