App Store

Apple halveerde App Store-commissie voor Amazon

30 juli 2020 om 08:34
Laatste update: 30 juli 2020 om 08:43

Apple halveerde in 2016 de gebruikelijke App Store-commissie van 30 procent voor Amazon, die in ruil daarvoor zijn Prime Video-streamingdienst voor iPhone, iPad en Apple TV uitbracht.

Dat blijkt uit documenten gepubliceerd tijdens de ondervraging van techreuzen over machtsmisbruik in de Verenigde Staten. Hierin zaten onder andere e-mails verstuurd door Apple-topman Eddy Cue, die de voorwaarden van de deal nog eens samenvatte.

Apple vraagt ontwikkelaars in het eerste jaar om 30 procent van alle gedraaide omzet in hun apps over te dragen. Op die manier zegt de techreus zijn appwinkel te kunnen financieren. Vanaf het tweede jaar rekent Apple een commissie van 15 procent.

Andere regels

Voor Amazon bleken andere regels te gelden: bij de Prime Video-apps werd vanaf de eerste dag slechts 15 procent van de omzet aan Apple overhandigd. Het gaat daarbij om de kosten van gebruikers die vanuit de app op iOS of Apple TV een abonnement afsluiten.

Uit de e-mails blijkt niet of de deal uiteindelijk ook doorging, maar de Prime Video-apps zijn inmiddels al jaren in de App Store te downloaden.

40 procent voor andere bedrijven

Dat terwijl Apple bij andere bedrijven juist overwoog om een hoger percentage van de omzet te innen, blijkt uit een interne e-mail. "Bij doorlopende abonnementen zouden we 40 procent in het eerste jaar moeten vragen", schreef Cue. "Ik denk dat we geld op tafel laten liggen als we slechts 30 procent voor het eerste jaar vragen."

De e-mails staan haaks op uitspraken van Apple-CEO Tim Cook tijdens het verhoor, waarmee hij reageerde op het mogelijk voortrekken van sommige appmakers. "We behandelen iedere ontwikkelaar hetzelfde", zei de topman vannacht. "Het is een rigoureus proces, omdat we privacy, beveiliging en kwaliteit belangrijk vinden. We kijken naar iedere app voor hij in de App Store verschijnt."

Onder vuur

Apple ligt al langer onder vuur om zijn App Store-beleid. Critici denken dat de techreus zijn dominante positie misbruikt om geld te vangen van concurrenten, terwijl het bedrijf zelf niet zo'n commissie hoeft te betalen.

Het leidde tot klachten van onder andere Spotify, waarna ook de Europese Commissie een onderzoek startte. Ook de makers van populaire apps als Tinder en Fortnite hebben over het App Store-beleid geklaagd.

Het verhoor in de Verenigde Staten richt zich op bredere wijze op mogelijk machtsmisbruik door techbedrijven. Naast Apple-CEO Tim Cook werden ook de ceo's van onder andere Google, Amazon en Facebook ondervraagd.

Deze Apple-producten zag je nooit in de winkel: