China hekelt dreigement VS over verbod op TikTok
De Chinese overheid heeft uitgehaald naar de Amerikaanse regering om diens dreigement de video-app TikTok, eigendom van het Chinese Bytedance, te verbieden.
Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken is het Amerikaanse dreigement om een verbod op TikTok in te voeren 'in strijd met de wereldwijde regels van handel'. Dat meldt Bloomberg. Woordvoerder Wang Wenbin beschuldigt de regering-Trump van 'een dubbele standaard' als het gaat om Chinese bedrijven.
Wang roept de VS op 'te luisteren naar de stem van de markt' en een 'open en rechtvaardige zakelijke omgeving te bieden' voor bedrijven uit alle landen. Hij roept de Amerikaanse regering om op te stoppen met 'het politiek maken van economische kwesties'.
'Geen interesse in verkiezingen VS'
De vrees van de regering-Trump dat TikTok is te gebruiken om Amerikanen te bespioneren en propaganda te verspreiden rond de presidentsverkiezingen in november is volgens Wang 'nergens op gebaseerd'. "China is niet geïnteresseerd in die verkiezingen. We roepen bepaalde mensen in de VS op om hier onbevooroordeeld naar te kijken en te stoppen met het gebruik van de macht van de staat om Chinese bedrijven te onderdrukken."
TikTok-moederbedrijf Bytedance zou overwegen om de app als apart bedrijf te laten overnemen door Amerikaanse investeringsfondsen. Die zouden TikTok waarderen op 50 miljard dollar.
Algoritmes openbaar maken
TikTok beloofde deze week zijn algoritmes openbaar te maken. TikTok-ceo Kevin Mayer kondigde dat aan om "regulering een stap voor" te zijn. Daarmee doelt hij op maatregelen en toezicht door overheden, die zich zorgen maken over de privacy en data-uitwisseling met China.
Met het openbaar maken van de code kunnen deskundigen inzien hoe de algoritmes bepaalde video’s aan bepaalde gebruikers aanbieden. Zo kunnen mensen van buiten TikTok de werking van de app in de gaten houden en beoordelen. "Experts kunnen ons moderatiebeleid in realtime volgen en de code onderzoeken die onze algoritmen aanstuurt. Hiermee zijn we de branche een stap voor, en we moedigen anderen aan dit voorbeeld te volgen. We vinden dat alle bedrijven hun algoritmes, moderatiebeleid en gegevensstromen aan overheden moeten bekendmaken."
De zorgen van de Amerikaanse overheid over Chinese technologie zegt hij te begrijpen. "De hele sector ligt onder een vergrootglas, en dat is niet meer dan terecht. Maar wij worden nog strenger beoordeeld omdat we van oorsprong een Chinees bedrijf zijn. Dit accepteren we, en we grijpen de kans graag aan om mensen gerust te stellen door ons transparant op te stellen."
Kritiek op Facebook
Mayer is ook uitgevallen tegen Facebook. Hij vindt dat Facebook te machtig is en concurrenten geen ruimte geeft. Mayer ergert zich bijvoorbeeld aan het feit dat Facebook probeert TikTok na te maken. Hij doelt op Instagram Reels, dat sinds deze maand wereldwijd wordt uitgerold.
Niet alleen de Amerikaanse regering heeft grote zorgen rond TikTok. Europese toezichthouders zijn onlangs ook een onderzoek naar TikTok gestart omdat de privacy van kinderen en jongeren onvoldoende zou worden beschermd.