'EU wil Apple dwingen NFC-chip in iPhone open te stellen'
De Europese Commissie wil Apple mogelijk verplichten om concurrenten toegang te geven tot de chip voor contactloze betalingen in zijn apparaten. Apple verbiedt andere bedrijven momenteel de NFC-chip in de iPhone en Apple Watch te gebruiken.
Brussel overweegt met nieuwe regelgeving te komen die ertoe kan leiden dat Apple de NFC-chips in zijn apparaten moet openstellen voor andere betaaldiensten. Dat meldt Bloomberg op basis van uitgelekte documenten van de Europese Commissie. Momenteel is de NFC-chip in de iPhone en Apple Watch alleen te gebruiken voor betalen met Apple Pay.
De Europese Commissie zou met de nieuwe regelgeving fabrikanten willen verhinderen om de toegang tot NFC-chips in hun apparaten voor andere partijen te beperken. De Europese Commissie wil de voorstellen komende week presenteren, schrijft Bloomberg.
Apple Pay
Apple staat het gebruik van de NFC-chip in zijn apparaten nu niet toe voor derden. Die apparaten kunnen voor contactloze betalingen alleen Apple Pay gebruiken.
Banken en andere concurrenten van Apple hebben geklaagd dat ze voor hun eigen apps dezelfde functionaliteiten willen gebruiken als Apple Pay, maar dat Apple dit verbiedt.
NFC-chips voor contactloos betalen
NFC is een technologie die wordt gebruikt voor contactloos betalen. Chips met NFC zitten niet alleen in telefoons en smartwatches, maar ook in bankpassen en creditcards.
Alle grote Nederlandse banken ondersteunen inmiddels Apple Pay.
Zo werkt Apple Pay:
'Regels pas in 2022 af'
De nieuwe regels zouden gaan gelden voor alle fabrikanten van smartphones en smartwatches. De Europese Commissie zou kijken naar het waarborgen van het recht op toegang tot 'technische infrastructuren' die voor nodig zijn voor het aanbieden van betaaldiensten. Dat zou volgens Brussel 'onder eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden' moeten gebeuren.
Het kan nog tot medio 2022 duren voordat het voorstel voor de nieuwe regelgeving klaar is. De Europese Commissie moet nog advies inwinnen bij toezichthouders. Apple en de Europese Commissie geven nog geen commentaar op de plannen.