© DDW

Dutch Design Week 2020 dit jaar virtueel: onze tips
Dutch Design

Dutch Design Week 2020 is virtueel: dit zijn onze tips

17 oktober 2020 om 13:00
Update: 19 oktober 2020 om 09:18

2020 is ook voor de Dutch Design Week anders dan anders: het event vindt alleen virtueel plaats. Dat biedt ook voordelen: nog meer mensen kunnen nu meekijken. Bright zet wat tips op een rij.

De afgelopen jaren trok de Dutch Design Week in Eindhoven zo'n 350.000 bezoekers per keer. Dat kan dit jaar uiteraard niet fysiek, en dus is de DDW voor het eerst volledig digitaal, van 17 tot en met 25 oktober. Jammer, maar het biedt ook kansen aan geïnteresseerden die de reis naar Eindhoven bijvoorbeeld te ver vonden.

DDW heeft dit jaar als thema 'The New Intimacy', over de nieuwe vorm van intimiteit tijdens de afstandelijke pandemie. Het online programma bestaat uit meer dan 450 evenementen die allemaal digitaal te beleven zijn. Een ruime keus – Bright zet wat aanraders op een rij.

Symbiotic Futures

De mens leeft in symbiose met bomen, maar heeft dat zelf eigenlijk nauwelijks in de gaten. Toch communiceren bomen onderling, via het myceliumnetwerk van paddestoelen. Maar welke boom 'praat' met welke boom, wat zeggen en ze en wat betekent dat? Ontwerper Romy Snijders heeft apparaatjes gemaakt die aan bomen verbonden worden, en de communicatie in kaart brengen.

Het Circulaire Station

Hoe zien treinstations er in 2050 uit? ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester kijken vooruit met het What-if-Lab: het Circulaire Station. Nederlandse ontwerpers denken mee met concepten zoals milieuvriendelijker gemaakte bouwmaterialen, het gebruik van natuurlijke elementen om een station minder geasfalteerd de maken en het betrekken van de buurt rond stations op weg naar een volledig circulaire toekomst.

Living coffin

De gemiddelde doodskist is duur en van zwaar hout. Wat als we de doden zouden begraven in een kist van levend materiaal? Studio Hendrikx ontwikkelt doodskisten die recyclebaar zijn door de myceliumnetwerken waarmee paddestoelen verbonden zijn.

Embassy of Rethinking Plastic

Plastic draagt flink bij aan de vervuiling van de natuur, mede omdat we het zien als een goedkoop wegwerpmateriaal. Yksi Expo wil die blik veranderen, en heeft ontwerpers gevraagd om plastic toe te passen op een duurzamere manier, steviger, makkelijker te recyclen, om zo een waardevoller product van plastic te maken.

Why :i:like Green

Facebook zegt veel over zijn gebruikers te weten. De meest specifieke interesses, van hobby's tot lievelingskleur. Maar kloppen die inschattingen van Facebook wel? Studio Julia Janssen wil bewustwording creëren voor de impact van digitalisering op onze samenleving en duikt in het vraagstuk.

The Exploded View

‘Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’, daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Tijdens Dutch Design Week presenteren zij ‘The Exploded View’. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire toepassingen en biobased materialen opnieuw is opgebouwd.

Body Wonders

Nu trilt alleen onze telefoon of smartwatch, maar wat als al onze kleding haptische signalen kon doorgeven? Zou een nieuw soort trui ons kunnen helpen in onze communicatie, of zelfs de pandemie waarin aanraking moeilijker is?

Pi Lab

In het Pi Lab van Fillip Studios komen artiesten, wetenschappers en technici samen om nieuwe creatieve en innovatieve toepassingen te bedenken. De samenwerking tussen Fillip Studios, Tom Kortbeek en Roos Meerman, TU Eindhoven en Fontys Engineering moet de komende jaren nieuwe kunst, wetenschappelijke kennis en innovatieve toepassingen opleveren.

Manifestations

Elk jaar laten jonge, veelal recent afgestudeerde kunstenaars hun werken zien onder de vlag van Manifestations. Het thema dit jaar is Monsters: vanuit vier monsterlijke perspectieven laat Manifestations je kijken naar de interactie tussen mens en technologie: Ontdek de dilemma's die de huidige technische ontwikkelingen met zich meebrengen. Want wie is nu echt de Beauty en wie the Beast? Zijn wijzelf misschien het monster? Vreemd en angstaanjagend... of juist lief en menselijk zoals Koekiemonster?

Ook het programma van Manifestations is goedgevuld – enkele uitgelichte projecten:

Biophilia

Deze tedere, hypnotische objecten reageren op de bewegingen van de bezoeker en wekken de indruk levende organismen te zijn. Dit vraagt empathie en aandacht voor de natuur die ons omringt.

GoDigital - Babywear

Interactieve babykleding. Babykleding met een display voor je telefoonverslaving, zo wordt een pasgeborene een levend toetsenbord, compleet met scherm. De verzorger blijft zo altijd online en geeft de baby toch genoeg prikkels en aandacht.

Tectonic Forces

Bekijk de ontwikkeling van Maartjes nieuwste collectie: met een 3D-pen geeft ze weer een persoonlijke, natuurlijke touch aan de geometrische perfectie van 3D-printing. De glinsterende materialen en metallic effecten geven de sfeer van de mineralen en kristallen die in miljoenen jaren gevormd zijn door het verschuiven van de aardplaten. In elk ontwerp zit ongeveer 900 uur werk: een peuleschil vergeleken met de tijd die het moeder aarde kostte.

The Deeply Personal Vending Machine

Deze interactieve snoepautomaat geeft je korting nadat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden. Let wel, daarmee geeft de gebruiker veel persoonlijke gegevens weg zoals geslacht, leeftijd en meer. 

Wait, What?

Interactieve installatie die de bezoeker uitnodigt om een spel te spelen. Uitleg ontbreekt, maar door het indrukken van knoppen ontdekt de gebruiker vanzelf dat er andere dingen gebeuren en wordt zo het spel ingezogen. Na afloop blijkt de deelnemer van top tot teen geanalyseerd te zijn zonder dat hij of zij zich hiervan bewust was. Een lastige boodschap over privacy wordt eenvoudig maar doeltreffend in beeld gebracht.

e-Girls

Verdwaal, verbaas en verwonder je in deze documentaire over online wereld van de schattige en sexy e-Girls. Een roze wereld met een zwart randje, waar obsessies en cash de dienst uitmaken.